Co możesz zrobić, aby przygotować organizm do walki z chorobą? Odpowiednie odżywienie organizmu to niezwykle istotny element terapii, bo #ŻywienieToLeczenie. Specjalistyczne żywienie onkologiczne zaprojektowane z myślą o pacjentach onkologicznych.

Żywienie w onkologii

Przestrzeganie zasad zdrowego żywienia może uchronić przed wieloma chorobami, a także zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory.

Specjalistyczne żywienie onkologiczne zostało zaprojektowane z myślą o pacjentach z podejrzeniem nowotworu, a szczególnie po zdiagnozowaniu go

Bardzo ważne jest włączenie prawidłowej diety już na początku wykrycia nowotworu. Chorobie bardzo często towarzyszy brak apetytu, który utrudnia dostarczenie pacjentowi odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych.

Poprzez prawidłowe żywienie można też zapobiec działaniom niepożądanym związanym z leczeniem.

Więcej informacji znajdziesz pod listą produktów.

Skontaktuj się z nami, jeśli potrzebujesz doboru odpowiedniego środka żywieniowego. 

 

Spis treści

Żywienie jest integralną częścią życia człowieka, ale to od nas zależy czy będziemy zdrowo się odżywiać. To, co spożywamy, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, funkcjonowania, długości oraz jakości życia.

Jaka powinna być dieta w chorobie nowotworowej

Dieta pacjenta powinna być właściwie zbilansowana pod względem kaloryczności, zawierając wysokobiałkowe produkty, warzywa i owoce, chude mięso, a także oleje roślinne. Tak skomponowane posiłki pomagają wzmocnić pacjenta onkologicznego i mogą przyczynić się do poprawy jakości życia chorego. Równocześnie dostarczenie odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych jest kluczowe dla osób chorych na raka w czasie trwania leczenia onkologicznego. Redukują powikłania i poprawiają ogólny przebieg leczenia.

Czym jest leczenie żywieniowe

Dietę prowadzi się z wykorzystaniem zwykłego jedzenia, a także wspomaganego żywieniem specjalistycznym, które właściwie dobrane wg zaleceń żywieniowych dietetyka lub lekarza wspomaga pacjenta nawet w zaawansowanym stadium choroby, kiedy przyjmowanie posiłków jest bardzo utrudnione (np. podczas radioterapii, czy chemioterapii). Odpowiednio dobrane produkty pozwalają też wykluczyć efekty niepożądane  żywienia - wymioty, biegunkę, niestrawność itd.  

Kiedy należy skorzystać z leczenia żywieniowego w chorobie nowotworowej?

Bardzo istotne jest podjęcie żywienia medycznego już w początkowym stadium choroby nowotworowej. Wpłynie ono na nastrój i komfort życia pacjenta, a także może mieć wpływ na jego dalsze leczenie. Porada dietetyczna to pierwszy krok interwencji żywieniowej, który powinien wykonać pacjent onkologiczny.

Cała procedura leczenia żywieniowego przebiega pod nadzorem lekarza i dietetyka klinicznego, który na podstawie oceny stanu odżywienia pacjenta dobiera odpowiednią dietę medyczną. Przeprowadzony zostaje wywiad i badania, które pozwolą na poznanie obecnego stanu chorego. Podejmowana jest również decyzja o drodze interwencji, czy będzie to żywienie dojelitowe, dożylne czy też mieszane. Program leczenia jest indywidualny i musi być stale kontrolowany.

Kiedy wybiera się żywienie dojelitowe w chorobie nowotworowej

Kiedy mówimy o zaleceniach żywieniowych dla pacjentów onkologicznych, nie chodzi tylko o spożywane posiłki, ale również o żywienie dojelitowe. Zgodnie z zaawansowaniem choroby, umiejscowieniem nowotworu oraz dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, konieczne może być podjęcie żywienia dojelitowego. W takich przypadkach, żywienie w chorobie nowotworowej staje się jedynym źródłem niezbędnych składników odżywczych - zobacz dział diety do sondy.

Jaki jest cel leczenia żywieniowego w onkologii

Leczenie żywieniowe w onkologii ma na celu odżywić pacjenta onkologicznego, a tym samym dać mu więcej siły do walki z chorobą. Właściwie zbilansowana dieta pełna witamin oraz składników mineralnych może przynieść ulgę w trakcie leczenia, zwłaszcza po chemioterapii i radioterapii. Pacjent, który jest dobrze odżywiony, ma więcej siły, co przekłada się na lepsze rokowania, a dalej samopoczucie i krótszy czas rekonwalescencji.

Zapobiega także niedożywieniu, które wpływa niekorzystnie na cały proces leczenia i dalszego funkcjonowania. Więcej w dziale niedożywienie

Doustne żywienie pacjenta onkologicznego nie jest często stosowane z pewnych przyczyn

Niezależnie od miejsca choroby, czy to jest choroba nowotworowa głowy i szyi, czy nowotwór jamy ustnej, dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta.

Doustne żywienie pacjenta onkologicznego jest swojego rodzaju wyzwaniem, zwłaszcza w przypadku dolegliwości takich jak zaparcia, czy problemy z połykaniem. Tu kluczowe staje się dostosowanie konsystencji i składu spożywanych posiłków. Z tego powodu dieta doustna stosowana jest zwykle jako suplementacyjna, uzupełniająca. Trzon leczenia pacjentów onkologicznych stanowi zwykle żywienie dojelitowe.

Czy można obejść się bez specjalistycznych produktów?

Jakie są zdrowe diety w chorobie nowotworowej?

Kiedy zgłębiamy wiedzę na temat prawidłowej diety i szukamy odpowiedniego modelu żywienia o wysokim potencjale przeciwnowotworowym często wymieniane są diety:

  • wegetariańskie
  • śródziemnomorskie
  • tradycyjne azjatyckie
  • oraz diety o niskim indeksie glikemicznym.

Większość tych diet opiera się na ograniczeniu czerwonego mięsa. Spożywaniu dużej ilości warzyw, ryb, orzechów, ziół i przypraw (np. kurkumy).

Niezależnie od wyboru, w swojej diecie warto uwzględnić piramidę żywieniową, która definiuje co i w jakich proporcjach należy spożywać.

Nie zapominajmy, że obok diety aktywność fizyczna odgrywa niebagatelną rolę.

„Za powstawanie 1/3 następnej grupy nowotworów odpowiedzialny jest nasz tryb życia i nawyki żywieniowe. Największą dynamikę wzrostu zachorowań i zgonów wykazuje, drugi co do częstości występowania u kobiet i mężczyzn, rak jelita grubego. Brak ruchu i stałej rekreacji fizycznej oraz dieta odległa od diety śródziemnomorskiej obfitująca w mięso, tłuszcze, cukier, sól, ulepszacze, konserwanty, a uboga w ryby, świeże warzywa i owoce, produkty zbożowe, orzechy, sery i jogurty – sprzyja lawinowemu narastaniu zachorowań na nowotwory przede wszystkim jelita grubego. Spożywanie codziennie czerwonego mięsa jeszcze bardziej podwyższa to ryzyko”.

Dr Janusz Meder, onkolog

Osoby zmagające się z chorobami nowotworowymi wymagają szczególnej, dopasowanej do ich potrzeb diety żywieniowej

 Ma ona na celu dostarczenie organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych - celem jest pozyskanie siły aby walczyć z chorobą. Składniki powinny być bogate w białko, witaminy i niezbędne minerały.

Ważnym elementem leczenia przeciwnowotworowego jest leczenie żywieniowe

Polega ono na dostarczaniu choremu niezbędnych składników pokarmowych budulcowych i energetycznych (białek, cukrów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin), których nie jest w stanie przyjąć w sposób naturalny.

W czasie choroby nowotworowej może ona powodować różne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, które utrudniają normalne odżywianie. W takich sytuacjach żywieniowe w chorobie odgrywa kluczową rolę. W zależności od przebiegu choroby  i jej zaawansowania konieczne może być włączenie postępowania dietetycznego odpowiednie w procesie leczenia. Warto podkreślić, że dobrze odżywiony pacjent ma więcej siły by stawić jej czoła.

Ryzyko niedożywienia pacjenta

Choroby nowotworowe często wywołują stan nazywany kacheksją.

Jest to złożony proces metaboliczny połączony z przewlekłym stanem zapalnym, zwiększonym zapotrzebowaniem energetyczno-białkowym oraz współistniejącą anoreksją (jadłowstrętem).

To połączenie w krótkim czasie prowadzi do niedożywienia, nadmiernego chudnięcia, a nawet wyniszczenia pacjenta.

Z powodu kacheksji najbardziej cierpią dzieci i osoby starsze, gdyż mają najmniej odporne organizmy.

Kacheksja prowadzi do zaniku mięśni i narządów wewnętrznych, przewlekłych nudności, osłabienia, pogłębienia jadłowstrętu. Przysparza to dodatkowych cierpień pacjentom oraz odbiera motywację do walki z chorobą.

Nieleczona kacheksja na tyle pogarsza stan pacjenta, że utrudnia lub nawet uniemożliwia dalsze podejmowanie leczenia przeciwnowotworowego lub negatywnie wpływa na jego skuteczność. Gdy utrata beztłuszczowej masy ciała osiągnie ponad 40% nieuchronnie prowadzi to do śmierci, niekoniecznie z powodu nowotworu, a właśnie z wyniszczenia organizmu.

Gdy pojawia się ryzyko niedożywienia koniecznie należy włączyć postępowanie dietetyczne odpowiednie do stanu pacjenta, które poprawi jego parametry i zwiększy rokowania oraz przyspieszy czas terapii.

Może też znacząco skrócić długość pobytu w szpitalu w przebiegu choroby nowotworowej. Jest to zatem działanie korzystne nie tylko dla pacjenta, ale też dla ośrodka, który może przyjąć więcej pacjentów.

Jak dobierać dietę dla pacjenta onkologicznego

Leczenie żywieniowe by było skuteczne musi być kompletne. Pacjent powinien otrzymywać wszystkie niezbędne składniki takie jak: węglowodany, aminokwasy, tłuszcze, witaminy i elektrolity.

  • zwiń 

    Białko

    Najważniejszym składnikiem żywienia jest wysoka zawartość białka.
    Stanowi ono podstawowy składnik diety każdego człowieka - chorego jak i w pełni zdrowego. Produkcja przeciwciał, regeneracja tkanek, czy aktywacja komórek immunokompetentnych jest bardzo zaburzona u pacjentów onkologicznych z niedoborem białka.
    U pacjentów z chorobą nowotworową zapotrzebowanie na białko wynosi od 15 do 20% energetyczności diety. Bardzo ważne jest, by do diety włączyć produkty pochodzenia roślinnego z dużą ilością białka.
    Źródłem białka roślinnego są:
    ● zboża (chleb, płatki owsiane)
    ● warzywa strączkowe ( fasola, soczewica)
    ● orzechy i nasiona (słonecznik, sezam)
    ● oraz produkty sojowe: mleko, tofu

    W swoim jadłospisie chory powinien uwzględnić także chude mięso, ryby, jaja i produkty mleczne.
    W diecie pacjenta onkologicznego należy zwrócić uwagę, by proporcja białka roślinnego i zwierzęcego wynosiła 1:1.

  •  zwiń

    Węglowodany i tłuszcze

    W jadłospisie chorego nie powinno zabraknąć węglowodanów oraz tłuszczy. Bogatym źródłem węglowodanów np. są:
    ● ryż
    ● makarony
    ● oraz pieczywo

  • zwiń

    Unikaj cukrów prostych

    Nowotwór czerpie energię z cukrów prostych, dlatego np. słodycze, należy całkowicie wyeliminować z diety.
    W przypadku zapotrzebowania na tłuszcze- inspiracją może być dieta śródziemnomorska. Opiera się ona bowiem na spożywaniu produktów bogatych w wielonasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3.
    Źródłem zdrowych tłuszczy są:
    ● oliwa z oliwek, olej lniany
    ● ryby morskie, szczególnie: makrela, łosoś, śledź, tuńczyk, halibut, dorsz
    ● orzechy i nasiona słonecznika, pestki dyni
    ● awokado

  • zwiń

    Zachęcanie do jedzenia

    Oprócz odpowiednio zbilansowanej diety, należy pamiętać o smaku i atrakcyjnym wyglądzie podanego dania - powinno ono zachęcać chorego do spożycia. Te dwa dodatkowe aspekty długoterminowo dobrze wpływają na stan odżywienia chorego, bo nie jest on zniechęcony do posiłków.
    Warto więc pamiętać o estetyce podawanego posiłku, używając np. przypraw bogatych w antyoksydanty jak kurkuma. Dobrana dieta nie powinna także obciążać chorego narządu, szczególnie, gdy dotyczy ona układu pokarmowego.
    Diety specjalnego przeznaczenia medycznego zwykle spełniają te warunki.
    Bardzo ważne, by:
    ● posiłki były lekkostrawne, gotowane na parze. Należy unikać smażenia, grillowania, wędzenia
    ● dania spożywane były w sposób spokojny, bez pośpiechu i stresu
    ● pić minimum 2 litry wody dziennie
    ● ograniczyć spożycie soli
    ● całkowicie wyeliminować alkohol oraz słodycze

Problemy żywieniowe podczas choroby nowotworowej

Chorobie nowotworowej bardzo często towarzyszy brak apetytu, apatia, zaburzenia smaku i węchu.

Najlepszym rozwiązaniem jest wtedy zastosowanie gotowych do spożycia pełnowartościowych diet przemysłowych.

Zawierają one w niewielkiej objętości dużą porcję energii, białka, niezbędnych składników odżywczych i minerałów, a także pożądanych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Tutaj szczególnie ważna jest Witamina C, E, cynk, Beta- karoten, selen i magnez.

Doustne diety są bardzo łatwe w podaży, a co ważne smakują pacjentowi.

 

Istotnym faktem jest także oszczędność czasu zarówno opiekuna, jak i chorego. Nutripharma w swoim portfolio ma bogatą ofertę diet doustnych, dojelitowych oraz w proszku.

 

 

Bibliografia:

1. Wykłady plenarne I Krajowa Konferencja Naukowa PTNŻ ‘Żywienie i nowotwory’, Olsztyn, 13-14 czerwca 2018 r.

2. Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część III. Diety o właściwościach przeciwnowotworowych, Justyna Zalega, Dorota Szostak-Węgierek.

3. Żywienie drogą przewodu pokarmowego (żywienie dojelitowe), Stanisław Kłęk, Jerzy Jarosz, Aleksandra Kapała, Joanna Krawczyk, Małgorzata Misiak, Kinga Szczepanek, Maciej Krzakowski, Jacek Jassem.

4. Podstawy żywienia klinicznego. Sobotka L (red.). PZWL: Warszawa, 2007.

5. Asher V, Lee J, Bali A. Preoperative serum albumin is an independent prognostic predictor of survival in ovarian cancer. Med Oncol 2012; 29: 2005–2009.

6. https://www.onkonet.pl/dp_leczzyw_bialko.php

Konsultacja Ida Hoffmann
Specjalista ds. Żywienia Klinicznego

 

 

Informacje uzupełniające

Osoby zmagające się z chorobami nowotworowymi wymagają szczególnej, dopasowanej do ich potrzeb diety żywieniowej. Ma ona na celu dostarczenie organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, bogatych w białko, witaminy i niezbędne minerały.

Bardzo istotne jest podjęcie żywienia medycznego już w początkowym stadium choroby nowotworowej. Wpłynie ono na nastrój i komfort życia pacjenta, a także może mieć wpływ na jego dalsze leczenie. 

Polecane artykuły oraz środki lecznicze:

 

Leczenie żywieniowe polega na dostarczaniu choremu niezbędnych składników pokarmowych budulcowych i energetycznych (białek, cukrów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin), których nie jest w stanie przyjąć w sposób naturalny. Powodem mogą być problemy w przyjmowaniu pokarmu, wynikające z choroby podstawowej lub schorzenie wywołujące niedożywienie.

Choroba nowotworowa często wywołuje stan nazywany jest kacheksją. Jest to złożony proces metaboliczny połączony z przewlekłym stanem zapalnym, zwiększonym zapotrzebowaniem energetyczno-białkowym oraz współistniejącą anoreksją (jadłowstrętem). To połączenie w krótkim czasie prowadzi do niedożywienia, nadmiernego chudnięcia, a nawet wyniszczenia pacjenta. Dochodzi do zaniku mięśni i narządów wewnętrznych, przewlekłych nudności, osłabienia, pogłębienia jadłowstrętu. Przysparza to dodatkowych cierpień pacjentom oraz odbiera motywację do walki z chorobą. Ponad 5% utrata masy ciała znamiennie pogarsza rokowania pacjentów onkologicznych. Nieleczona kacheksja na tyle pogarsza stan pacjenta, że utrudnia lub nawet uniemożliwia dalsze podejmowanie leczenia przeciwnowotworowego lub negatywnie wpływa na jego skuteczność. Gdy utrata beztłuszczowej masy ciała osiągnie ponad 40% nieuchronnie prowadzi to do śmierci, niekoniecznie z powodu nowotworu, a właśnie z wyniszczenia organizmu. 

Dlatego tak ważnym elementem leczenia przeciwnowotworowego jest leczenie żywieniowe. 

Odpowiednio zbilansowana wysokobiałkowa dieta wspiera leczenie pacjentów onkologicznych.

Daje im szansę na kontynuację leczenia. Właściwe żywienie polepsza jakość życia chorego, poprawia wyniki terapii oraz pozytywnie wpływa na rokowania. Odpowiedni stan odżywienia podnosi komfort życia pacjenta, poprawia samopoczucie, a co za tym idzie pozytywnie wpływa na chęci do dalszej walki z chorobą.

Aby posiłki właściwie wspierały terapię powinny być, wzbogacone zwiększoną ilością pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka, a także bogate w przeciwutleniacze oraz kwasy tłuszczowe omega 3 i zmniejszające procesy zapalne organizmu, a więc spowalniające rozwój choroby.

Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie gotowych do spożycia pełnowartościowych diet przemysłowych, które w niewielkiej objętości zawierają dużą porcję energii, białka, niezbędnych składników odżywczych i minerałów, a także pożądanych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Ze względu na niewielką porcję oraz pyszny smak są łatwe do przyjęcia. Z powodzeniem zastąpią często niedojedzony posiłek

Zachęcamy także do obejrzenia fragmentu wykładu pt. Żywienie pacjentów  nowotworem- wskazówki dla lekarza POZ, dr hab. med. Aleksandry Ciałkowskiej-Rysz z Top Medical Trends 2020 dotyczącego potrzeb w zakresie żywienia pacjenta onkologicznego.

TMT 2020: Żywienie pacjentów z nowotworem - wskazówki dla lekarza POZ

Podsumowując, zarówno dieta, jak i żywienie specjalistyczne w chorobie nowotworowej są kluczowymi aspektami leczenia pacjentów z chorobą. Właściwie zbilansowana dieta i odpowiednio dobrane drinki odżywcze mogą znacząco poprawić jakość życia osób chorych na nowotwory, umożliwiając im dostarczenie odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych, a także dając siłę do walki z chorobą.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium