Zaloguj się do konta klienta
Zaloguj się do konta, aby otrzymać informacje o najnowszych rabatach dla naszych klientów.
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Niższa cena
Sprawdź nasze najnowsze promocje oraz wyprzedaże:
Nutrego INTENSE HP 1000 dieta wysokobiałkowa z błonnikiem, zestaw 6 x 1000 ml - KRÓTKA DATA PRZYDATNOŚCI DO 09.12.2023
Nutrego INTENSE HP 1000 dieta wysokobiałkowa z błonnikiem, zestaw 6 x 1000 ml - KRÓTKA DATA PRZYDATNOŚCI DO 09.12.2023

94,50 zł

Cena regularna: 189,00 zł

Najniższa cena: 189,00 zł
szt.
Nutrego FIBRE+ 500 z błonnikiem, zestaw 12 x 500 ml - KRÓTKA DATA PRZYDATNOŚCI DO 02.12.2023
Nutrego FIBRE+ 500 z błonnikiem, zestaw 12 x 500 ml - KRÓTKA DATA PRZYDATNOŚCI DO 02.12.2023

95,40 zł

Cena regularna: 190,80 zł

Najniższa cena: 190,80 zł
szt.

Dysfagia - trudności z przełykaniem - przyczyny i leczenie. W przypadku dysfagii niezbędne jest zastosowanie terapii opierającej się na żywieniu medycznym. Odpowiednio dobrana dieta nie dopuści do niedożywienia pacjenta, co w przypadku postępującej choroby jest niezwykle istotne.

Trudności z połykaniem - dysfagia

 

Dysfagia - trudności z przełykaniem - przyczyny i leczenie.

Dysfagia - dlaczego produkty Nutrego

– tym terminem medycznym określane jest utrudnione przechodzenie pokarmu z jamy ustnej przez przełyk do żołądka.

Nutrego ADENSIN to przezroczysty, bezsmakowy proszek do zagęszczania ciepłych i zimnych pokarmów. Bardzo łatwy w użyciu, a co ważne nie zmienia  smaku pożywienia. Dzięki zagęszczeniu spożywanych posiłków - np. płynów, zup - osoby mające trudności z połykaniem mogą lepiej kontrolować proces przełykania.

Polecamy także diety doustne, które są bardzo łatwe w podaży i mogą całkowicie zastąpić tradycyjne posiłki. Dostarczają one niezbędnej ilości białka, witamin i minerałów. Pod kątem problemów z przełykaniem należy skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, jaka osmolarność produktu będzie odpowiednia dla pacjenta.

Nutrego FORTE - to kompletna dieta, bogata w białko i niezbędne wartości odżywcze. Do wyboru w szcześciu pysznych smakach: wanilia, truskawka i czekolada.

Zobacz diety do sondy

Linia diet Trophic do podaży dojelitowej za pomocą sondy lub doustnie. Może być stosowana, jako wsparcie żywieniowe lub stanowić jedyne źródło pożywienia.

Definicja Dysfagii

Dysfagia to zaburzenia połykania, które mogą mieć różne przyczyny i objawiać się na różne sposoby. Może dotyczyć zarówno pokarmów stałych, jak i płynów. W niektórych przypadkach problemy z przełykaniem mogą być na tyle poważne, że pacjent może mieć trudności z przemieszczaniem pokarmu z jamy ustnej do gardła i przełyku, a następnie z przesuwaniem go do żołądka.

Trudności w przechodzeniu pokarmów i płynów powinny być ściśle kontrolowane przez dietetyka, który z kolei określa sposób leczenia pacjenta i odżywiania go.

Przełykanie to złożony proces, który wymaga koordynacji pracy wielu mięśni i nerwów. W normalnych warunkach, połykanie pokarmu z jamy ustnej, przez gardło oraz przełyk do żołądka, przebiega bezproblemowo. W przypadku dysfagii, ten proces staje się trudny, a nawet bolesny.

Objawy dysfagii

Objawy dysfagii mogą być różne i zależą od miejsca, w którym pojawia się problem z połykaniem. Do najczęstszych objawów należą: kaszel podczas połykania, uczucie zalegania kęsa pokarmowego w przełyku, ból podczas przełykania, a także cofanie się treści pokarmowej do przełyku.

Zaburzenia połykania mogą dotyczyć różnych części procesu połykania, m.in przełykania pokarmów stałych, połykania płynów, lub nawet przełykaniu śliny. Mogą występować trudności w górnym odcinku przewodu pokarmowego, w przełyku lub wpustu żołądka. To utrudnienie może być odczuwane jako ucisk zzewnątrz, uczucie zalegania czegoś w przełyku lub nawet uczucie gniecenia w klatce piersiowej. Pacjent może także odnosić wrażenie zwężenia dróg oddechowych, co niekiedy przypomina uczucie do zbierania się na wymioty. Trudności w połykaniu mogą obciążać krtań pacjenta, przez co trudniej mu się mówi. władzę w nogach.

Pacjent z dysfagią powinien jak najszybciej zgłosić się na wizytę u lekarza. Często problemy z przełykaniem są lekceważone, co może prowadzić do poważnych komplikacji, takich jak niedożywienie, czy odwodnienie. Warto również zwrócić uwagę, że dysfagia jest częstsza u osób starszych.

Przyczyny dysfagii

Przyczyny dysfagii są mogą mieć podłoże zaburzenia neurologicznego, takiego jak np. choroba Parkinsona, ale także może je powodować nowotwór, jak rak przełyku, czy też wady wrodzone przewodu pokarmowego. W wielu przypadkach, przyczyną dysfagii jest zwężenie przełyku, które może być wynikiem obecności ciała obcego, guza, czy nacisku z zewnątrz.

 

Problemy z przełykaniem

Problemy z przełykaniem mogą występować w różnych fazach procesu połykania.

  • Dysfagia przedprzełykowa dotyczy trudności w przełykaniu pokarmów i płynów z jamy ustnej do gardła.
  • Dysfagia przełykowa dotyczy trudności w przesuwaniu pokarmu do żołądka, co może być wynikiem zwężenia przełyku lub przeszkód w gardle. Dysfagia neurogenna to trudności związane z zaburzeniami układu nerwowego, które hamują właściwe działanie mięśni przełyku.

Leczenie dysfagii zależy od jej przyczyny i może obejmować zarówno leczenie farmakologiczne, jak i dietetyczne. Leki mogą obejmować środki hamujące wydzielanie kwasu solnego, które mogą pomóc w przypadku dysfagii spowodowanej refluksem. Dieta może obejmować wprowadzenie pokarmów o konsystencji płynnej lub zmienienie sposobu podawania pokarmów, np. podawanie mniejszych kęsów.

Zaburzenia połykania, w tym dysfagia, mogą wskazywać na poważne problemy zdrowotne, takie jak choroby układu pokarmowego, choroby układu nerwowego, a nawet nowotwory. Jeżeli doświadczasz trudności z połykaniem, nie zwlekaj z wizytą u lekarza. Pamiętaj, że dysfagia to nie tylko problem z przełykaniem pokarmów, ale może być również objawem poważnej choroby.

Leczenie dysfagii
Na ile jest to bezpieczna forma podawania pokarmu?

Jak każda procedura medyczna, żywienie dojelitowe niesie ze sobą pewne ryzyko powikłań. Są one jednak minimalne, jeżeli proces jest prowadzony zgodnie z zasadami i pod opieką wykwalifikowanego personelu. Kluczowe jest również regularne monitorowanie stanu pacjenta. Z uwagi na wrażliwość całego procesu należy przestrzegać wszystkich wymagań sanitarnych podczas odżywiania - zasad aseptyki, certyfikowanych produktów medycznych i odpowiedniego systemu podawania pożywienia.

W Polsce, koszty związane z leczeniem żywieniowym w domu mogą być refundowane przez NFZ, pod warunkiem spełnienia określonych kryteriów. Z uwagi na zmieniające się przepisy nie będziemy ich tu opisywać, by nie wprowadzić Cię w błąd.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium