Prehabilitacja - to kompleksowy projekt opierający się na czterech filarach:
Znajdziesz tu wysokiej jakości produkty żywieniowe odpowiednie do przygotowania pacjenta lub poprawy funkcjonowania osoby starszej. Zachęcamy do kontaktu z naszym działem wsparcia - dopasujemy preparat do wytycznych lekarza. Telefon: 720 877 720, e-mail: bok@nutrego.pl
Pod produktami prezentujemy kompleksowy poradnik na temat prehabilitacji, czyli przygotowania pacjenta do terapii, operacji lub zwalczania choroby. Zapraszamy do lektury.
Nutrego DIA wanilia 330 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego FIBRE+ wanilia 330 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, kompletna pod względem odżywczym dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny.
Nutrego FORTE cappucino 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE czekolada 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE morela 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE orzech 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE poziomka 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE wanilia 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE neutralny 500 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży przez sondę (PEGa) lub doustnie dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE neutralny 1000 ml (6 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży przez sondę (PEGa) lub doustnie dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego DIA wanilia 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego FIBRE+ wanilia 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, kompletna pod względem odżywczym dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny.
Nutrego DIA neutralny 500 ml (12 szt.)
Dieta dla pacjentów z cukrzycą do podaży przez zgłębnik do żywienia dojelitowego.
Nutrego DIA neutralny 1000 ml (6 szt.)
Dieta dla pacjentów z cukrzycą do podaży przez zgłębnik do żywienia dojelitowego.
Nutrego FIBRE+ neutralny 500 ml (12 szt.)
Kompletna pod względem odżywczym, normokaloryczna dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny, przeznaczona do podawania przez sondę dojelitową lub doustnie.
Nutrego FIBRE+ neutralny 1000 ml (6 szt.)
Kompletna pod względem odżywczym, normokaloryczna dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny. Do podaży przez zgłębnik do żywienia dojelitowego.
Nutrego INTENSE HP neutralny 1000 ml (6 szt.)
Kompletna dieta izokaloryczna z wysoką zawartością białka i rozpuszczalnego błonnika. Do podaży przez zgłębnik do żywienia dojelitowego.
Nutrego INTENSE HP neutralny 500 ml (12 szt.)
Kompletna dieta izokaloryczna z wysoką zawartością białka i rozpuszczalnego błonnika. Do podaży przez zgłębnik do żywienia dojelitowego.
Nutrego OPTIMAL neutralny 1000 ml (6 szt.)
Kompletna dieta hiperkaloryczna z wysoką zawartością białka i błonnika. Do podaży przez zgłębnik do żywienia dojelitowego.
Nutrego RENAL neutralny 500 ml (12 szt.)
Hiperkaloryczna dieta o obniżonej zawartości elektrolitów dla pacjentów z niedożywieniem w przewlekłej lub ostrej chorobie nerek.
Nutrego FORTE mix smaków 330 ml (6 szt.)
Miks pięciu smaków Nutrego Forte 330 ml - do degustacji lub zróżnicowania diety. Zestaw 6 produktów (w tym 2x smak Morela)
Nutrego FORTE cappucino 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE czekolada 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE orzech 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE poziomka 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Trophic Basic Powder - dieta w proszku doustna lub do sondy, niesłodka 800 g (1 szt.)
Dieta wysokokaloryczna, wysokobiałkowa, pełnowartościowa do podawania doustnie lub przez zgłębnik.
Immax - bezsmakowa wysokobiałkowa dieta w proszku 350 g (1 szt)
Bezsmakowa, wysokobiałkowa, bogatoresztkowa dieta do postępowania medycznego, w proszku. Opakowanie 350 g.
Nutrego ADENSIN 400 g (1 szt.)
Proszek zagęszczający do żywności. Bezsmakowy, bezzapachowy.
Nutrego FRUTY czarna porzeczka 330 ml (12 szt.)
Hiperkaloryczna, uzupełniająca dieta o obniżonej zawartości tłuszczu. Również dla osób nietolerujących mlecznych form żywienia. Smaki owocowe.
Nutrego FRUTY jabłko 330 ml (12 szt.)
Hiperkaloryczna, uzupełniająca dieta o obniżonej zawartości tłuszczu. Również dla osób nietolerujących mlecznych form żywienia. Smaki owocowe.
Nutrego FRUTY wiśnia 330 ml (12 szt.)
Hiperkaloryczna, uzupełniająca dieta o obniżonej zawartości tłuszczu. Również dla osób nietolerujących mlecznych form żywienia. Smaki owocowe.
Nutrego FRUTY PLUS jabłko 175 ml (4 szt.)
Hiperkaloryczna, niskotłuszczowa, bogatoresztkowa dieta w płynie o konsystencji musu owocowego.
Nutrego FRUTY PLUS jabłko-jagoda 175 ml (4 szt.)
Hiperkaloryczna, niskotłuszczowa, bogatoresztkowa dieta w płynie o konsystencji musu owocowego.
Nutrego FRUTY PLUS jabłko-brzoskwinia 175 ml (4 szt.)
Hiperkaloryczna, niskotłuszczowa, bogatoresztkowa dieta w płynie o konsystencji musu owocowego.
Nutrego FRUTY PLUS jabłko-malina 175 ml (4 szt.)
Hiperkaloryczna, niskotłuszczowa, bogatoresztkowa dieta w płynie o konsystencji musu owocowego.
Nutrego RENAL czekolada 330 ml (12 szt.)
Hiperkaloryczna dieta o obniżonej zawartości elektrolitów dla pacjentów z niedożywieniem w przewlekłej lub ostrej chorobie nerek.
Nutrego RENAL HP czekolada 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, wysokobiałkowa dieta o dostosowanej ilości elektrolitów dla pacjentów w stanach niedożywienia po dializie.
Nutrego RENAL HP wanilia 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, wysokobiałkowa dieta o dostosowanej ilości elektrolitów dla pacjentów w stanach niedożywienia po dializie.
EnergyZip MIX Senior 370 g
Wysokobiałkowy proszek o zawierający witaminy oraz składniki mineralne, bogaty w witaminy D, B6, 12, wapń oraz błonnik prebiotyczny o neutralnym smaku, do dodawania do słodkich lub słonych potraw.
Trophic Basic Powder - 800 g (1 szt.) - 06.01.2025
Dieta wysokokaloryczna, wysokobiałkowa, pełnowartościowa do podawania doustnie lub przez zgłębnik.
Nutrego FRUTY PLUS 175 ml burak (4 szt.)
Hiperkaloryczna, niskotłuszczowa, bogatoresztkowa dieta w płynie o konsystencji musu owocowego.
Nutrego DIA czekolada 330 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego DIA orzech 330 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego FIBRE+ czekolada 330 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, kompletna pod względem odżywczym dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny.
Nutrego FIBRE+ orzech 330 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, kompletna pod względem odżywczym dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny.
Nutrego FORTE czekolada 500 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży przez sondę (PEGa) lub doustnie dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego DIA czekolada 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego DIA orzech 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego FIBRE+ czekolada 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, kompletna pod względem odżywczym dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny.
Nutrego FIBRE+ orzech 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, kompletna pod względem odżywczym dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny.
Nutrego FIBRE+ czekolada 500 ml (12 szt.)
Kompletna pod względem odżywczym, normokaloryczna dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny, przeznaczona do podawania przez sondę dojelitową lub doustnie.
Nutrego FIBRE+ wanilia 500 ml (12 szt.)
Kompletna pod względem odżywczym, normokaloryczna dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny, przeznaczona do podawania przez sondę dojelitową lub doustnie.
Nutrego FIBRE+ wanilia 1000 ml (6 szt.)
Kompletna pod względem odżywczym, normokaloryczna dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny. Do podaży przez zgłębnik do żywienia dojelitowego.
Nutrego FORTE czekolada 1000 ml (6 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży przez sondę (PEGa) lub doustnie dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego INTENSE HP czekolada 1000 ml (6 szt.)
Kompletna dieta izokaloryczna z wysoką zawartością białka i rozpuszczalnego błonnika. Do podaży przez zgłębnik do żywienia dojelitowego.
Nutrego INTENSE HP czekolada 500 ml (12 szt.)
Kompletna dieta izokaloryczna z wysoką zawartością białka i rozpuszczalnego błonnika. Do podaży przez zgłębnik do żywienia dojelitowego.
Nutrego RENAL czekolada 500 ml (12 szt.)
Hiperkaloryczna dieta o obniżonej zawartości elektrolitów dla pacjentów z niedożywieniem w przewlekłej lub ostrej chorobie nerek.
Nutrego RENAL czekolada 1000 ml (6 szt.)
Hiperkaloryczna dieta o obniżonej zawartości elektrolitów dla pacjentów z niedożywieniem w przewlekłej lub ostrej chorobie nerek.
Nutrego RENAL neutralny 1000 ml (6 szt.)
Hiperkaloryczna dieta o obniżonej zawartości elektrolitów dla pacjentów z niedożywieniem w przewlekłej lub ostrej chorobie nerek.
Nutrego FORTE morela 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
- 1
- 2
Definicja prehabilitacji
Według definicji prehabilitacja to szerokie pojęcie oznaczające wcześniejsze przygotowanie organizmu do ciężkiego wysiłku, związanego z dużym obciążeniem fizycznym i energetycznym. Prehabilitacja to działanie profilaktyczne, mające na celu doprowadzenie do stworzenia rezerwy czynnościowej i metabolicznej celem lepszej tolerancji spodziewanego wysiłku i obciążenia.
W ostatnich latach pojęcie to staje się coraz bardziej popularne w medycynie i oznacza optymalne, wielokierunkowe przygotowanie pacjenta do leczenia, najczęściej operacyjnego dla poprawy stanu zdrowia i przebiegu okresu okołooperacyjnego.
Prehabilitacja ma na celu zmniejszenie ryzyka powikłań, skrócenie czasu hospitalizacji oraz osiągnięcia w jak najkrótszym czasie jak najwyższej jakości życia.
Prehabilitacja to działanie wymagające zaangażowania wielu osób personelu medycznego: lekarzy, pielęgniarek, dietetyka, psychologa.
Skuteczna prehabilitacja jest możliwa tylko we współpracy z pacjentem.
Według zasad prehabilitacji każdy pacjent przed zabiegiem operacyjnym powinien być jak najbardziej uświadomiony o planowanym zabiegu tak, aby w sposób aktywny mógł wykorzystać czas oczekiwania na operację.
Prehabilitacja zakłada rezygnację z nałogów przed planowanym zabiegiem operacyjnym
Takie przygotowanie pacjenta zmniejsza ryzyko powikłań pooperacyjnych oraz ma istotny wpływ na przebieg zabiegu.
Zaprzestanie palenia tytoniu na 4 tygodnie przed zabiegiem operacyjnym oddala od pacjenta ryzyko zaburzeń czynności serca, pooperacyjnych powikłań związanych ze znieczuleniem oraz oddechowych np. zapalenie płuc. Ma korzystny wpływ na proces gojenia się ran. Zmniejsza ryzyko, powstania zakażenia. Według WHO rzucenie palenia na 4 tygodnie przed operacją zwiększa szanse na wyzdrowienie, ze względu na poprawę parametrów krążenia krwi..
Prehabilitacja zakłada, że również w grupie pacjentów uzależnionych od alkoholu 4-tygodniowy okres abstynencji wpływa na zmniejszenie ryzyka powikłań pooperacyjnych, infekcji i śmiertelności pooperacyjnej. Odstawienie alkoholu przed zabiegiem operacyjnym ma ogromny wpływ na gojenie się rany. Do prawidłowej regeneracji tkanek organizm człowieka potrzebuje wielu składników odżywczych, takich jak: witaminy C, A, E, magnez, cynk i żelazo. Przewlekłe spożywanie alkoholu powoduje upośledzenie wchłaniania tych składników, co sprawia, że organizmowi brakuje elementów budulcowych do regeneracji tkanek i rana nie goi się prawidłowo.
Oczekiwanie na zabieg operacyjny to z całą pewnością stresujący czas dla pacjenta. Już sama informacja o konieczności leczenia operacyjnego może być obciążająca psychicznie. W połączeniu z obawami o przebieg zabiegu, rokowania i powrót do zdrowia, powoduje nadmierny stres, który jest czynnikiem niekorzystnym.
Stres powoduje wydzielanie kortyzolu, tzw. hormonu stresu, którego zbyt wysoki poziom skutkuje spadkiem odporności. Kortyzol nasila rozpad białek w organizmie, podnosi poziom glukozy we krwi oraz powoduje wzrost ciśnienia tętniczego. Niektóre osoby pod wpływem stresu tracą apetyt. Powyższe czynniki wpływają negatywnie na organizm przygotowywany do zabiegu operacji.
Dlatego też w sytuacji przewlekłego stresu z towarzyszącym spadkiem nastroju wsparcie psychologiczne jest niezbędnym elementem odpowiedniego przygotowania do zabiegów operacyjnych
W okresie przedoperacyjnym należy zatem przygotować pacjenta do zabiegu pod względem psychicznym, ale też fizycznym.
Prehabilitacja opiera się w dużej mierze na przekonaniu pacjentów do aktywności fizycznej
Bardzo istotnym czynnikiem jest to, aby aktywność fizyczna była dostosowana do możliwości i stanu zdrowia chorego. Regularny ruch zmniejsza ryzyko powikłań pooperacyjnych i ma korzystny wpływ na rekonwalescencję pacjenta. Ćwiczenia fizyczne zwiększające wytrzymałość muszą być dostosowane do wcześniejszej aktywności chorego.
Aktywność fizyczna zalecana na 2-4 tygodnie przed zabiegiem to na przykład codzienna jazda na rowerze lub co najmniej 30-minutowe spacery.
Niezwykle ważnym założeniem projektu prehabilitacji jest jak najlepsze przygotowanie żywieniowe pacjenta przed operacją
W pierwszej kolejności należy ocenić jego stan odżywienia na podstawie wywiadu żywieniowego, badań antropometrycznych oraz stanu odżywienia takich jak NRS (Nutritional Risk Screening) czy SGA (Subjective Global Asessment).
Niedożywienie w okresie okołooperacyjnym ma negatywny wpływ na proces leczenia. Zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych, utrudnia gojenie się ran, zwiększa śmiertelność. Może spowodować wydłużenie pobytu w szpitalu. Dlatego nawet dla pacjentów w odpowiednim stanie odżywienia zalecane jest zwrócenie szczególnej uwagi na żywienie w okresie przedoperacyjnym, tak aby uniknąć ryzyka niedożywienia.
Prehabilitacja zakłada rozpoczęcie przygotowania żywieniowego do zabiegu operacyjnego na 10-14 dni przed nim.
Należy wówczas zwiększyć ilość spożywanego białka o około 40% i sięgać głównie po łatwostrawne, pełnowartościowe białko z takich produktów jak mięso, ryby, jaja i produkty mleczne. Przygotowania obejmują również zwiększenie ilości przyjmowanych kalorii.
Zapewnienie chorym przed operacją odpowiedniej ilości wszystkich składników odżywczych może być trudne. Zwłaszcza, jeśli pacjent ma zaburzenia odczuwania smaku lub brak apetytu na przykład w trakcie leczenia onkologicznego. Szczególnie wymagający w przygotowaniu żywieniowym są pacjenci onkologii gastroenterologicznej.
W powyższych przypadkach prehabilitacja zakłada skorzystanie ze wsparcia żywieniowego w postaci doustnych suplementów diety. Zgodnie z zaleceniami okołooperacyjnego protokołu ERAS (Enhanced Recovery after Surgery) wsparcie żywieniowe u pacjentów należy włączyć na dwa tygodnie przed zabiegiem.
Warto sięgnąć np. po Nutrego FORTE w sześciu pysznych smakach (waniliowy, czekoladowy, orzechowy, cappucino, poziomkowy, morelowy) w formie aksamitnych koktajli. Zalecane dzienne spożycie to 1-3 sztuki zależnie od wymaganej kaloryczności i wielkości opakowania.
Już 1 opakowanie Nutrego Forte 330 ml wypełnia zalecania prehabilitacji żywieniowej, ponieważ dostarcza dodatkowe wymagane 40% białka i 40% kalorii więcej.
A co ze znanymi wszystkim zaleceniami bycia na czczo tuż przed zabiegiem operacyjnym?
Otóż według zasad prehabilitacji należy dążyć do maksymalnego skrócenia czasu głodzenia zarówno przed, jak i po operacji. Bezpieczna przerwa w przyjmowaniu pokarmów stałych przed zabiegiem to 6 godzin.
Klarowne płyny można bezpiecznie przyjmować na dwie godziny przed operacją.
Dlatego też najnowsze zalecenia okołooperacyjne obejmują podanie pacjentowi napoju bogatowęglowodanowego (12,5% maltodekstryny) o objętości 200-400ml na 2 godziny przed zabiegiem. Jeśli zabieg opóźnia się należy podawać choremu 200 ml takiego napoju aż do dwóch godzin przed operacją.
Podawanie pacjentowi przed zabiegiem napoju bogatowęglowodanowego zapobiega powstaniu insulinooporności, inicjuje procesy metaboliczne, jak również eliminuje dyskomfort chorego związany z głodzeniem przedoperacyjnym.
Najnowsze zalecenia dotyczące żywienia okołooperacyjnego wskazują także na jak najszybsze włączenie diety po operacji, o ile jest to bezpieczne dla pacjenta.
Doustne preparaty odżywcze - takie jak Nutrego Forte - są rekomendowane jako bezpieczne dla pacjenta już w pierwszej dobie po zabiegu. W drugiej dobie po operacji można powrócić do pełnej diety.
Szukasz pomocy dla osób zmagających się z cukrzycą? Zobacz na czym polega profilaktyka cukrzycy.
Temat prehabilitacji zakładający kompleksowe i indywidualne przygotowanie pacjentów do leczenia operacyjnego staje się w ostatnim czasie coraz bardziej popularny
Korzyści wynikające z prehabilitacji są bezdyskusyjne. Pacjent przygotowywany do zabiegu operacyjnego według zasad prehabilitacji odnosi korzyści zdrowotne takie jak: mniejsze ryzyko powikłań pooperacyjnych, lepsze gojenie się rany, szybszy powrót do sprawności, krótszy czas hospitalizacji itd.
Są to jednocześnie profity dla placówek medycznych w aspekcie wymiernym finansowo. Pacjenci bez powikłań nie wymagają przedłużonych hospitalizacji i ponownych przyjęć co oznacza niższy koszt pobytu pacjentów w szpitalu.
Zobacz ofertę naszego sklepu lub skonsultuj się z naszymi dietetykami. Pomagamy w trudnych chwilach.
Co już mamy w Polsce i z czego jesteśmy dumni:
Zachodniopomorskie Centrum Onkologii i Koncepcja Prehabilitacji
Czołowa placówka w Polsce zajmująca się diagnozą i leczeniem schorzeń nowotworowych, wprowadza nowe standardy opieki nad pacjentami onkologicznymi. Jak już pisaliśmy oparte na nowoczesnej koncepcji prehabilitacji podejście, ma na celu umożliwienie pacjentom lepszego przygotowania się do nadchodzącego leczenia, czy to w obszarze chirurgii ogólnej, endokrynologicznej czy onkologii gastroenterologicznej.
Proces przygotowania do leczenia
Prehabilitacja niegdyś znana głównie wśród sportowców zyskuje na znaczeniu w medycynie, w szczególności w obszarze onkologii. Obecnie obejmuje takie obszary jak eliminacja nałogów, wzmacnianie kondycji fizycznej pod okiem doświadczonego fizjoterapeuty, po wzmocnienie odporności psychicznej pacjenta na początku długiej drogi rehabilitacji lub nadchodzącego leczenia.
Indywidualne podejście dla każdego pacjenta z uwzględnieniem etiologii / rozpoznaniem schorzenia
Każda prehabilitacja jest planowana indywidualnie dla pacjenta, z uwzględnieniem jego aktualnego stanu zdrowia, rodzaju nowotworu i planowanego leczenia. W ramach prehabilitacji w Polsce, przede wszystkim w Zachodniopomorskim Centrum Onkologii, opracowano programy prehabilitacyjne uwzględniające specyfikę różnych schorzeń nowotworowych.
Psychologia jest tu ważnym elementem. Leczenie onkologiczne to nie tylko walka z chorobą na poziomie biologicznym, ale także na poziomie psychicznym.
Uniwersytet Medyczny i Stworzenie Interaktywnej Platformy Prehabilitacja.pl
W ramach działań na rzecz rozwoju zagadnienia, Zachodniopomorskie Centrum Onkologii we współpracy z lokalnym Uniwersytetem Medycznym podjęło się założenia projektu, którego celem jest stworzenie interaktywnej platformy prehabilitacja.pl. Strona ta ma być miejscem wymiany informacji, gdzie pacjenci będą mogli dowiedzieć się więcej na temat prehabilitacyjnych metod pracy, a także skorzystać z poradni prehabilitacyjnej.
Chirurgiczny aspekt prehabilitacji
Chirurgia jest jednym z głównych obszarów, w których prehabilitacja ma szczególne znaczenie. Poprzez odpowiednie przygotowanie organizmu do operacji, pacjenci są w stanie szybciej wrócić do zdrowia, co znacznie zwiększa efektywność leczenia chirurgicznego.
Podsumowanie
Prehabilitacja jest rewolucyjnym podejściem, którego potencjał znacząco poprawia jakość życia i wyniki leczenia pacjentów onkologicznych. Zachodniopomorskie Centrum Onkologii, lider w tej dziedzinie, stale stawia nowe standardy, stawiając na czele pacjenta i jego potrzeby.