Niedożywienie
Oferujemy bogaty wybór wysokiej jakości produktów certyfikowanych medycznie, zapewniających niezbędne składniki odżywcze. Pomagają one w zwalczaniu niedożywienia oraz zmniejszają zagrożenie niedożywienia związanego z chorobą. Zobacz więcej, jak możesz je stosować w zagrożeniu niedożywieniem.
Skonsultuj się z naszymi specjalistami jeśli nie wiesz, który produkt będzie odpowiedni.
Nutrego DIA wanilia 330 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego FIBRE+ wanilia 330 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, kompletna pod względem odżywczym dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny.
Nutrego FORTE cappucino 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE czekolada 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE morela 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE orzech 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE poziomka 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE wanilia 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego DIA wanilia 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego FIBRE+ wanilia 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, kompletna pod względem odżywczym dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny.
Nutrego FORTE cappucino 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE czekolada 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE poziomka 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Trophic Basic Powder - dieta w proszku doustna lub do sondy, niesłodka 800 g (1 szt.)
Dieta wysokokaloryczna, wysokobiałkowa, pełnowartościowa do podawania doustnie lub przez zgłębnik.
Immax - bezsmakowa wysokobiałkowa dieta w proszku 350 g (1 szt)
Bezsmakowa, wysokobiałkowa, bogatoresztkowa dieta do postępowania medycznego, w proszku. Opakowanie 350 g.
Nutrego ADENSIN 400 g (1 szt.)
Proszek zagęszczający do żywności. Bezsmakowy, bezzapachowy.
Nutrego CREME czekolada 175 g (12 szt.)
Hiperkaloryczna, bogatobiałkowa, kompletna pod względem odżywczym, dieta o kremowej konsystencji do żywienia doustnego.
Nutrego RENAL czekolada 330 ml (12 szt.)
Hiperkaloryczna dieta o obniżonej zawartości elektrolitów dla pacjentów z niedożywieniem w przewlekłej lub ostrej chorobie nerek.
Nutrego RENAL HP czekolada 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, wysokobiałkowa dieta o dostosowanej ilości elektrolitów dla pacjentów w stanach niedożywienia po dializie.
EnergyZip MIX Senior 370 g
Wysokobiałkowy proszek o zawierający witaminy oraz składniki mineralne, bogaty w witaminy D, B6, 12, wapń oraz błonnik prebiotyczny o neutralnym smaku, do dodawania do słodkich lub słonych potraw.
Trophic Basic Powder - 800 g (1 szt.) - 06.01.2025
Dieta wysokokaloryczna, wysokobiałkowa, pełnowartościowa do podawania doustnie lub przez zgłębnik.
Nutrego DIA czekolada 330 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego DIA orzech 330 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego DIA czekolada 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego DIA orzech 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego FORTE morela 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE orzech 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE wanilia 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego CREME cappucino 175 g (12 szt.)
Hiperkaloryczna, bogatobiałkowa, kompletna pod względem odżywczym, dieta o kremowej konsystencji do żywienia doustnego.
Nutrego CREME orzech 175 g (12 szt.)
Hiperkaloryczna, bogatobiałkowa, kompletna pod względem odżywczym, dieta o kremowej konsystencji do żywienia doustnego.
Nutrego RENAL HP wanilia 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, wysokobiałkowa dieta o dostosowanej ilości elektrolitów dla pacjentów w stanach niedożywienia po dializie.
Niedożywienie: Czym jest i jakie są jego skutki
Niedożywienie powstaje jeśli organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych. Jest to problem, który dotyka wielu chorych i ma poważne konsekwencje zdrowotne.
Jak rozpoznać objawy niedożywienia
Niedożywienie może objawiać się różnymi symptomami, które zależą od stopnia niedożywienia i jego przyczyn.
Wśród najczęstszych objawów niedożywienia znajdują się:
- Utrata masy ciała,
- Zmniejszona masa mięśniowa,
- Brak apetytu, zaburzenia odżywiania (bulimia, anoreksja),
- Osłabiona odporność,
- Zmniejszona wydolność fizyczna,
- Zaburzenia trawienia i wchłaniania związanym z nieprawidłowym przyswajaniem składników odżywczych (np. usunięcie części żołądka lub jelita cienkiego, choroba leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, celiakia, przewlekłe dolegliwości związane z biegunką),
- Częste hospitalizację związane z przewlekłym niedożywieniem związanym z chorobą,
Czym jest niedożywienie?
Do niedożywienia dochodzi gdy organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości kalorii, białka i innych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Może wynikać albo z niedostatecznej podaży składników odżywczych, trudności z trawieniem i wchłanianiem, lub zwiększonym zapotrzebowanie organizmu związanym z chorobą.
Skutki niedożywienia
Niedożywienie ma poważne skutki dla organizmu. Niska masa ciała, utrata masy mięśniowej i brak równowagi składu ciała to tylko niektóre z widocznych skutków niedożywienia. Ponadto, niedobór składników odżywczych może prowadzić do upośledzenia funkcji życiowych i organizmu, osłabienia układu odpornościowego oraz zwiększenia ryzyka wystąpienia innych chorób.
Leczenie niedożywienia
W przypadku osób cierpiących na niedożywienie, istotne jest podjęcie odpowiednich działań w celu oceny stanu odżywienia i zapewnienia niezbędnej terapii żywieniowej.
Leczenie żywieniowe może obejmować:
- zbilansowaną dietę,
- wzbogacenie pokarmów o składniki odżywcze,
- żywienie kliniczne, dojelitowe lub pozajelitowe, w zależności od sposobu podawania diety,
- a także wsparcie dietetyczne.
Niebagatelnym czynnikiem jest również wsparcie psychiczne osoby niedożywionej, gdyż to właśnie codzienne starania opiekuna lub rodziny często pozwalają wyprowadzić chorego ze złego stanu. Wsparcie jest kluczowe zarówno w przypadku zagrożenia niedożywieniem, w walce z chorobą, a także po przyjęciu do szpitala.
Jak zdiagnozować niedożywienie
Bardzo ważne jest przeprowadzenie przesiewowej oceny stanu odżywienia oraz badań diagnostycznych w celu zidentyfikowania przyczyn niedożywienia i dobrania odpowiednich metod leczenia. W poważnych przypadkach niedożywienia, konieczne może być hospitalizowanie pacjenta i monitorowanie jego stanu odżywienia pod nadzorem specjalisty.
Warto wskazać, że żywienie jest jednym ważniejszych elementów terapii, o który należy zadbać samodzielnie poprzez wsparcie żywieniem medycznym.
Niedożywienie typu marasmus i inne formy niedożywienia
Wśród różnych rodzajów niedożywienia, szczególnie ważne jest rozpoznanie niedożywienia typu marasmus. Powstaje on na skutek przewlekłych niedoborów białkowo-energetycznynych.
Jest to postać niedożywienia charakteryzująca się znacznym wyczerpaniem organizmu, utratą masy ciała (nawet do o. 60% prawidłowej masy ciała w danym wieku) i wyniszczeniem.
W przypadku niedożywienia typu marasmus niezbędne jest kompleksowe leczenie żywieniowe, które ma na celu przywrócenie zdrowego stanu odżywienia i wspomaganie procesu zdrowienia.
Niedożywienie to poważny problem zdrowotny, który wymaga uwagi i profesjonalnej opieki. Zaniedbanie niedożywienia może prowadzić do nieodwracalnych zmian w organizmie i zwiększyć ryzyko powikłań, zwłaszcza u osób starszych, dzieci i pacjentów z poważnymi chorobami.
Jeśli masz pytania dotyczące niedożywienia, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą ds. żywienia. Możesz też posiłkować się naszymi poradnikami, choć pamiętaj, że zawierają one porady ogólne, a każdy pacjent wymaga indywidualnego podejścia.
Dbanie o właściwy stan odżywienia jest kluczowe dla utrzymania zdrowia i poprawy jakości życia.
-
zwiń
Objawy niedoboru i skutki niedożywienia
Niedożywienie może prowadzić do różnych objawów niedoboru, które świadczą o braku odpowiednich składników odżywczych. Osłabienie, utrata masy ciała, zmniejszenie masy mięśniowej, problemy z układem trawiennym, obrzęki, osłabiona odporność i zaburzenia funkcji organizmu to tylko niektóre z objawów niedożywienia. Niedożywienie białkowo-energetyczne, zwane również niedożywieniem białkowo-kalorycznym, to jedna z najczęstszych form niedożywienia, charakteryzująca się brakiem zarówno białka, jak i energii.
-
zwiń
Przyczyny i wystąpienie niedożywienia
Niedożywienie może występować z różnych przyczyn.
● Może być wynikiem niedostatecznej podaży energii i składników odżywczych z pożywieniem, głodzenia lub zaburzeń wchłaniania pokarmów w jelitach.
● Często niedożywienie występuje u osób cierpiących na przewlekłe choroby, takie jak choroby nowotworowe, w wyniku których organizm zużywa więcej energii niż jest w stanie przyjąć.
W przypadku hospitalizacji pacjentów ryzyko niedożywienia jest szczególnie wysokie ze względu na stres metaboliczny związany z chorobą, niewystraczająco dobrą dietą szpitalną oraz brakiem kontroli nad objętością przyjmowanych posiłków. Warto wówczas uzupełnić dietę pacjenta w drinki odżywcze, które może zapewnić szpital lub niekiedy konieczne jest wsparcie rodziny. Jeżeli pacjent ma założony sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego szpital ma obowiązek zapewnić mu odpowiednie żywienie dojelitowe.
Leczenie niedożywienia i znaczenie dietetyki
Leczenie niedożywienia wymaga kompleksowego podejścia, które uwzględnia różne aspekty, takie jak ocena stanu odżywienia pacjenta, diagnoza przyczyn niedożywienia oraz dostosowanie odpowiedniej terapii żywieniowej. Dietetyka odgrywa kluczową rolę w walce z niedożywieniem, ponieważ to dietetycy opracowują zbilansowane diety, dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta.
Ważne źródła w których możesz znaleźć więcej informacji na temat niedożywienia:
- European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN)
- Stanford Nutrition Science - Stanford (SCHE)
Podsumowanie:
Niedożywienie to poważny problem zdrowotny, który wymaga kompleksowego podejścia. Niedobór składników odżywczych w organizmie wpływa na ogólny stan zdrowia i może prowadzić do poważnych komplikacji. Dlatego ważne jest zrozumienie różnych aspektów niedożywienia oraz odpowiednia interwencja żywieniowa, polegająca na podaży wszystkich składników odżywczych, aby zapobiegać i leczyć ten stan.
Słowniczek stanów niebezpiecznych:
-
zwiń
Stan odżywienia
Niedożywienie to stan odżywienia, w którym organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości niezbędnych składników odżywczych. Objawia się to m.in. utratą masy ciała, osłabieniem odporności i wyniszczeniem organizmu, a także jego słabszą zdolnością do odbudowy i regeneracji. Utrudnia również zwalczanie chorób. Dowiedziono, że prawidłowe odżywianie pozytywnie wpływa na wyniki pacjentów.
-
zwiń
Zaburzenia żywieniowe
Zaburzenia żywieniowe takie jak bulimia, anoreksja, czy otyłość są pośrednio lub bezpośrednio związane z niedożywieniem. Również zwiększone zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, na przykład w wyniku przewlekłych chorób, może prowadzić do stanu niedożywienia. Takich pacjentów powinno się poddawać diagnozie stanu odżywienia.
-
zwiń
Ocena stanu odżywienia
W leczeniu kluczowa jest ocena stanu odżywienia pacjenta. Należy przeprowadzić szereg badań diagnostycznych w celu zidentyfikowania przyczyn niedożywienia i dobrania odpowiednich metod leczenia, takich jak zbilansowana dieta czy żywienie dojelitowe. Nie jest to niestety temat, którym chcemy się zajmować w tym artykule. Warto jednak wspomnieć, że składa się z badań diagnostycznych i wywiadu środowiskowego.
-
zwiń
Wyniszczenie
Wyniszczenie organizmu, wynikające z niedożywienia białkowo-kalorycznego może prowadzić do nieodwracalnych zmian w organizmie i zwiększyć ryzyko powikłań. Stosunkowo częstsze hospitalizacje i osłabiona odporność są symptomami, które mogą wydłużać okres rekonwalescencji, a nawet uniemożliwiać pełny powrót do zdrowia, co w konsekwencji powoduje, że pacjent przez kilka lat zmaga się z różnymi nawracającymi chorobami.
-
zwiń
Głodzenie
Głodzenie, czyli niedostateczna podaż składników pokarmowych, może prowadzić do niedożywienia. Nie dotyczy to tylko osób chorych, ale również tych, którzy spożywają zbyt mało pożywienia. Często przyczyny głodzenia mają podłoże psychospołeczne i na tym polu możesz znaleźć wiele publikacji. Jednym z typowych mechanizmów samo-głodzenia się pacjenta jest niechęć do życia podczas trudnej choroby, kiedy czuje się on bezsilny i niepotrzebny. Dlatego tak bardzo ważne w trakcie leczenia jest wsparcie psychiczne. Należy pamiętać, że zauważonym symptomom głodzenia należy zaradzić jak najszybciej, gdyż z pewnością zauważa się je dopiero po kilku dniach. Powoduje to nieleczone niedożywienie, które może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
-
zwiń
Niedożywienie białkowo-energetyczne
Jedną z najpoważniejszych form niedożywienia jest niedożywienie białkowo-energetyczne, znane również jako niedożywienie białkowo-kaloryczne. Charakteryzuje się brakiem zarówno białka, jak i energii, co może prowadzić do takich chorób jak kwashiorkor, zanik błony śluzowej jelita, upośledzenia odporności itd.
Potrzebujesz wsparcia? Skontaktuj się z dietetykiem medycznym, aby ocenić, czy produkty Nutrego będą odpowiednie, a także dobrać odpowiednie z nich.