Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Do darmowej wysyłki brakuje Ci:210,00 zł

Żywienie medyczne w przypadku niewydolności nerek

Poniżej prezentujemy gotowe preparaty żywieniowe odpowiednie do stosowania w przypadku niewydolności nerek.

Skontaktuj się z naszym działem wsparcia, jeżeli potrzebujesz pomocy w doborze środków.

( ilość produktów: 9 )

Żywienie  kliniczne dla osób w chorobie nerek

Dobrze prowadzona dieta pomaga złagodzić dokuczliwe symptomy związane z mocznicą, takie jak nudności, wymioty, bóle głowy i ogólne uczucie osłabienia.

Odpowiednio zbilansowany plan żywieniowy w chorobie nerek może spowolnić postęp choroby i opóźnić konieczność rozpoczęcia leczenia nerkozastępczego.

Nerka: filtry naszego ciała

Nerka to organ o nieocenionej wartości dla naszego organizmu. Jak filtr, oczyszcza krew z produktów przemiany materii, które następnie są wydalane z organizmu. Problem pojawia się, gdy dochodzi do choroby prowadzącej do niewydolności tego niezwykle ważnego narządu.

Niewydolność nerek – problem przewlekły

Niewydolność nerek to stan, w którym nerki przestają skutecznie oczyszczać krew z toksyn. Może mieć charakter przewlekły lub ostry.

Przewlekła niewydolność nerek to stan, który rozwija się powoli, najczęściej przez lata, i jest związany m.in. z cukrzycą czy nadciśnieniem tętniczym.

Dieta przy niewydolności nerek: zalecenia dietetyczne

Dieta to ważny element terapii w przypadku niewydolności nerek, Zalecenia dietetyczne w tym przypadku skupiają się na ograniczeniu spożycia produktów zawierających m.in. fosfor, potas i sód. Przewlekła choroba nerek wymaga również diety niskobiałkowej.

Te pierwiastki mogą gromadzić się w organizmie, jeśli nerki nie są w stanie ich skutecznie usunąć.

Jadłospis dietetyczny (dieta nerkowa): ograniczenia i zalecenia

Jadłospis dla osób z niewydolnością nerek powinien być dobrze zbilansowany pod kątem składników odżywczych. Kluczowe jest ograniczenie spożycia produktów bogatych w fosfor i potas, takich jak produkty białkowe, owoce cytrusowe czy produkty zbożowe. Ograniczenie dotyczy również tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, które są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród tłuszczy, preferowane jest spożywanie takich jak oliwa z oliwek.

Zasady żywienia w przewlekłej niewydolności nerek

Podstawą diety w przypadku przewlekłej niewydolności nerek jest zapewnienie odpowiedniej ilości białka, tłuszczów i węglowodanów, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia sodu, fosforu i potasu. Ważne jest także zapewnienie odpowiedniego nawodnienia, które pomaga nerkom w oczyszczaniu organizmu z toksyn, ale również reguluje stężenie składników odżywczych we krwi.

Zboża i dieta nerkowa

Produkty zbożowe, takie jak pieczywo razowe, czy kasza gryczana, są źródłem węglowodanów złożonych i białka, ale również potasu i fosforu, dlatego ich spożycie powinno być ograniczone. To samo dotyczy innych produktów zbożowych jak np. makaronu.

Zalecenia żywieniowe dla osób z przewlekłą niewydolnością nerek

Ważne jest, aby zalecenia żywieniowe były dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta. W każdym przypadku leczenia konieczne jest skonsultowanie się z lekarzem lub dietetykiem, który może dostosować dietę do potrzeb i stanu zdrowia pacjenta.

Z tego też powodu nie znajdziesz tu odpowiedniej dla siebie diety -  ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, 

Choroba nerek: jak zmienić tryb życia?

Choroba nerek zmusza do zmian w trybu życia. Obok odpowiedniej diety zalecana jest umiarkowana aktywność fizyczna, która pozwoli na utrzymanie odpowiedniej masy ciała.

Składniki odżywcze:

W diecie osób chorych na niewydolność nerek należy zwrócić uwagę na to, co wolno jeść

Tłuszcze powinny być ograniczone, zwłaszcza te pochodzenia zwierzęcego, jak w wędlinach, podrobach czy produktach wędzonych. Preferowane są tłuszcze roślinne, np. oliwa z oliwek. Warto też pamiętać o wykluczeniu z diety takich produktów jak kostki rosołowe, które są źródłem ukrytego sodu.

Produkty zbożowe, takie jak pieczywo czy kasze, są niezbędnym elementem diety. Jednak, z powodu zawartości fosforu, potasu oraz błonnika ich spożycie powinno być kontrolowane. Szczególną ostrożność należy zachować przy spożyciu suchych nasion roślin strączkowych, które są bogate w te pierwiastki.

Należy unikać produktów bogatych w potas, takich jak banany, pomidory, seler, orzechy a także tych zawierających duże ilości fosforu, np. żółtka jaj. Zalecane jest natomiast spożycie warzyw i owoców o niskiej zawartości tych pierwiastków

Spożycie białka i kalorii powinno być dostosowane do dziennego zapotrzebowania energetycznego. Wg normalnych wytycznych dietetycznych.

Krótkie podsumowanie:

Zarządzanie dietą w przypadku niewydolności nerek to nie lada wyzwanie. Wprowadzenie odpowiednich zmian, takich jak konieczne ograniczenie spożycia pewnych produktów, czy zwiększenie ilości wody w organizmie, jest kluczowe dla utrzymania prawidłowej pracy nerek.

Pamiętaj, zawsze skonsultuj zmiany w diecie z lekarzem lub dietetykiem.

pixelpixelpixelpixelpixel