Specjalistyczne diety w proszku
Przeznaczone do wzbogacania pokarmów oraz ich zagęszczania, by były lepiej wchłanialne przez pacjenta z zaburzeniami połykania (np. dysfagią). To wysokiej jakości wysokokaloryczne produkty żywieniowe, które nie zmieniają smaku pożywienia.
Skontaktuj się z nami, aby dobrać odpowiednie produkty.
Trophic Basic Powder - 800 g (1 szt.) - 06.01.2025
Dieta wysokokaloryczna, wysokobiałkowa, pełnowartościowa do podawania doustnie lub przez zgłębnik.
EnergyZip MIX Senior 370 g
Wysokobiałkowy proszek o zawierający witaminy oraz składniki mineralne, bogaty w witaminy D, B6, 12, wapń oraz błonnik prebiotyczny o neutralnym smaku, do dodawania do słodkich lub słonych potraw.
Nutrego PROTEIN PT 225 g (1 szt.)
Wysokobiałkowa dieta w proszku do postępowania dietetycznego w hipoproteinemii. Produkt bezsmakowy.
Nutrego ADENSIN 400 g (1 szt.)
Proszek zagęszczający do żywności. Bezsmakowy, bezzapachowy.
Immax - bezsmakowa wysokobiałkowa dieta w proszku 350 g (1 szt)
Bezsmakowa, wysokobiałkowa, bogatoresztkowa dieta do postępowania medycznego, w proszku. Opakowanie 350 g.
Instanth NEO - bezsmakowa dieta w proszku - 13,75 g (37 saszetek)
Bezsmakowa dieta do postępowania medycznego, w proszku. Opakowanie zawiera 37 saszetek x 13,75 g,
Trophic Basic Powder - dieta w proszku doustna lub do sondy, niesłodka 800 g (1 szt.)
Dieta wysokokaloryczna, wysokobiałkowa, pełnowartościowa do podawania doustnie lub przez zgłębnik.
Są pełnowartościowe - zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze (białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy).
Dzięki konsystencji proszku z łatwością można przygotować dietę o dowolnej kaloryczności - normo lub hiperkaloryczną, w zależności od wybranego rozcieńczenia.
Znaczenie żywienia medycznego w profilaktyce i leczeniu chorób
Celem wsparcia żywieniowego jest przede wszystkim zapobieganie niedożywieniu oraz polepszenie stanu odżywienia pacjentów, co obejmuje zarówno rekonstrukcję funkcji komórek organizmu, jak i odbudowę tkanek utraconych w wyniku niedożywienia. Przyczynia się to zwiększenia rokowań pacjenta w chorobie, skrócenia czasu rekonwalescencji oraz polepszenia jego jakości życia.
Wprowadzenie odpowiedniego żywienia medycznego często prowadzi do szybkiej poprawy funkcji komórkowych, zazwyczaj w ciągu pierwszych kilkunastu dni. Dzieje się tak dzięki eliminacji deficytów składników odżywczych i optymalizacji działania komórek.
Niemniej jednak, zwiększanie podaży energii i białka u osób niedożywionych musi odbywać się stopniowo, pod ścisłym nadzorem lekarskim, aby uniknąć ryzyka powikłań.
Nowości w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
Nutrego to relatywnie nowa marka na polskim rynku. Działa dłużej w Czechach, produkuje żywienie medyczne na cały kraj obsługując pacjentów w domach, klinikach żywieniowych oraz w szpitalach. Produkty charakteryzują się wysoką jakością, spełniając normy europejskie i odpowiadają innym produktom specjalnego przeznaczenia medycznego dostępnych na naszym rodzimym rynku.
Rola dietetyka w dobieraniu żywienia medycznego
Rola dietetyka w dobieraniu żywienia medycznego jest kluczowa dla zapewnienia pacjentom optymalnej opieki żywieniowej. Ocenia on stan odżywienia pacjenta, jego potrzeby żywieniowe oraz możliwe ograniczenia związane z chorobą lub stanem zdrowia. Na podstawie zebranych informacji, dietetyk opracowuje indywidualnie dostosowany plan żywieniowy, który może obejmować zarówno tradycyjną dietę, jak i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
A warto podkreślić, że żywienie jest już ważnym standardem w zwalczaniu każdej choroby przewlekłej.
Zalety stosowania żywności specjalnego przeznaczenia medycznego w codziennej diecie
Wprowadzając żywienie medyczne do codziennej diety pacjenta warto podkreślić pięć czynników:
- Specjalistyczny skład - produkty te są formułowane tak, aby spełniać konkretne potrzeby żywieniowe pacjenta. Mogą zawierać zwiększone lub zmniejszone ilości określonych składników odżywczych, w zależności od stanu zdrowia i wymagań pacjenta.
- Wsparcie w leczeniu - żywność medyczna może odgrywać ważną rolę w terapii wielu stanów i chorób, takich jak niedożywienie, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, niewydolność nerek, czy zaburzenia przyswajania pokarmów.
- Dostosowanie do indywidualnych potrzeb pacjenta - różnorodność produktów pozwala na dostosowanie diety do indywidualnych preferencji smakowych i żywieniowych pacjenta, co jest kluczowe dla zachowania odpowiedniego przyjmowania pokarmu i przestrzegania zaleceń dietetycznych.
- Wygodne użycie - wiele produktów specjalnego przeznaczenia medycznego jest łatwych w przygotowaniu i spożyciu, co jest szczególnie ważne dla osób z ograniczoną możliwością samodzielnego przygotowywania posiłków lub dla opiekunów którzy zwyczajnie mają niewiele czasu.
- Bezpieczeństwo - produkty te są produkowane zgodnie z rygorystycznymi standardami jakości i bezpieczeństwa, co minimalizuje ryzyko wystąpienia skutków ubocznych czy reakcji alergicznych.
Diety w proszku Nutrego
Diety w proszku są idealnym rozwiązaniem dla osób cierpiących na zaburzenia smaku, czy też brak apetytu
Wzmocnienie kaloryczne pozwala zaserwować ulubiony posiłek w pełnoenergetycznej postaci.
Są pełnowartościowe - zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze (białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy).
Dzięki konsystencji proszku z łatwością można przygotować dietę o dowolnej kaloryczności - normo- lub hiperkaloryczną, w zależności od wybranego rozcieńczenia.
Czym właściwie jest dieta specjalnego przeznaczenia medycznego podawana w postaci proszku
Dieta w proszku Nutrego to nowoczesne rozwiązanie dla osób obarczonych trudnością ze spożywaniem posiłków, niedożywionych, które nie chcą poddać się suplementacji, albo z różnych przyczyn mają trudności ze jedzeniem w bardziej płynnej postaci.
Oferujemy produkty odżywcze w postaci proszków, które dostarczają pełnowartościowych posiłków z niezbędnymi składnikami odżywczymi, witaminami i minerałami. Nasze diety medyczne to skuteczna opcja dla osób które potrzebują wsparcia żywieniowego. Łatwe dozowanie pozwala wzmocnić niemal każdy posiłek o odpowiednią liczbę kalorii. Może w ten sposób wspierać tradycyjne jedzenie w domu, czy w szpitalu.
Dlaczego warto wybrać dietę w proszku?
-
Skuteczna walka z "odchudzaniem podczas choroby": nasze produkty zostały specjalnie opracowane, aby pomóc w utrzymaniu wagi, zapobiegać spadku masy ciała podczas trudnej choroby. Prawidłowo stosowane produkty np. Immax dostarczają kontrolowaną ilość kalorii, dzięki czemu można skutecznie obniżać tkankę tłuszczową i utrzymać odpowiednią kaloryczność.
-
Pełnowartościowy posiłek: produkty żywieniowe zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, takie jak białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Spożywanie dietetycznych posiłków w chorobie oraz okresie okołooperacyjnym zapewnia organizmowi niezbędne substancje odżywcze, które są kluczowe dla prawidłowego zniesienie trudności. Warto podkreślić, do prawidłowego funkcjonowania w trakcie leczenia żywienie jest mocno rekomendowane.
-
Zbilansowana dieta: mieszanki certyfikowanych produktów są starannie zbilansowane pod względem składników odżywczych. Dzięki temu, korzystając z naszych produktów, możesz wzbogacić dietę pacjenta i uzupełnić ilość składników odżywczych, nie rezygnując ze smaku i utrzymania go sytości. Podkreślamy, że żywienie kliniczne.
-
Dostępność i wygoda: w naszym sklepie internetowym możesz szybko zamówić produkty z dostawą na drugi-trzeci dzień roboczy. Dostarczamy je równie skutecznie do dużych i małych miejscowości. Z kolei Gotowy koktajl odżywczy albo proszek można łatwo dodać do każdego posiłku, co nie wymaga długotrwałego przeszkolenia i przygotowania. Przypominamy jednak, że wszystkie środki należy stosować zgodnie z zaleceniami lekarza. Jeżeli masz pytania, skontaktuj się z nami.
-
Skuteczne "suplementy" diety: Nasze proszki są pełnowartościowym posiłkiem. Zawierają witaminy i składniki mineralne, które korzystnie wpływają na zdrowie i odporność pacjenta lub osoby starszej. Żywienie medyczne ma potwierdzoną skuteczność i jest znacznie lepsze od wątpliwych suplementów (szczególnie nie-leków).
Przed zakupem każdego produktu żywieniowego zapoznaj się z jego przeznaczeniem
Nasze konsultantki z chęcią pomogą Ci w wyborze właściwego środka. Zapraszamy do kontaktu.
Oferujemy różnorodne produkty - to wysokokaloryczne i pełnowartościowe mieszanki, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
To także produkty stosowane w przypadku złych nawyków żywieniowych u seniorów lub osób w okresie przedoperacyjnym.
Jeżeli chcesz być na bieżąco z żywieniem osoby starszej zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o naszych produktach i promocjach, a także wartościowe materiały edukacyjne.
Pełnowartościowe diety w proszku - skuteczny posiłek w Twoim domu
Immax to pełnowartościowy, wysokobiałkowy produkt który może dostarczyć odpowiednią ilość kalorii w każdym posiłku, do jakiego go dodamy. Dieta jest szczególnie polecana osobom z zaburzeniami smaku i apetytu, a także chorych na nowotwory.
Wszystkie niezbędne składniki odżywcze - szczególnie białka i witaminy
Białka są niezbędne do naprawy uszkodzonych tkanek i promowania wzrostu nowych komórek. Nasycenie żywienia medycznego dobrze przyswajalnym białkiem jest zdecydowanie lepsze od tradycyjnej diety. Oczywiście, nadal nie należy wykluczać normalnego, bogatego żywienia osoby chorej i starszej i zdrowego stylu życia (o ile jest on możliwy).
Białka odgrywają także kluczową rolę w produkcji antyciał, które są niezbędne do walki z infekcjami. Jest to ważne dla osoby chorej, której system immunologiczny jest obciążony walką z chorobą.
W dodatku białka uczestniczą w produkcji hormonów i enzymów, które pozytywnie wpływają na metabolizm.
Napisz do nas w razie wątpliwości - wsparcie dietetyka
W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości związanych z naszą ofertą albo metodami żywienia, zawsze możesz się z nami skontaktować. Nasi doświadczeni dietetycy służą pomocą i udzielą Ci fachowych porad. Dbamy o to, abyś otrzymał/a kompleksowe wsparcie w zakresie stosowania diety specjalistycznej.
Znaczenie żywienia medycznego w profilaktyce i leczeniu chorób
Celem wsparcia żywieniowego jest przede wszystkim zapobieganie niedożywieniu oraz polepszenie stanu odżywienia pacjentów, co obejmuje zarówno rekonstrukcję funkcji komórek organizmu, jak i odbudowę tkanek utraconych w wyniku niedożywienia. Przyczynia się to zwiększenia rokowań pacjenta w chorobie, skrócenia czasu rekonwalescencji oraz polepszenia jego jakości życia.
Wprowadzenie odpowiedniego żywienia medycznego często prowadzi do szybkiej poprawy funkcji komórkowych, zazwyczaj w ciągu pierwszych kilkunastu dni. Dzieje się tak dzięki eliminacji deficytów składników odżywczych i optymalizacji działania komórek.
Niemniej jednak, zwiększanie podaży energii i białka u osób niedożywionych musi odbywać się stopniowo, pod ścisłym nadzorem lekarskim, aby uniknąć ryzyka powikłań.
Nowości w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
Nutrego to relatywnie nowa marka na polskim rynku. Działa dłużej w Czechach, produkuje żywienie medyczne na cały kraj obsługując pacjentów w domach, klinikach żywieniowych oraz w szpitalach. Produkty charakteryzują się wysoką jakością, spełniając normy europejskie i odpowiadają innym produktom specjalnego przeznaczenia medycznego dostępnych na naszym rodzimym rynku.
Rola dietetyka w dobieraniu żywienia medycznego
Rola dietetyka w dobieraniu żywienia medycznego jest kluczowa dla zapewnienia pacjentom optymalnej opieki żywieniowej. Ocenia on stan odżywienia pacjenta, jego potrzeby żywieniowe oraz możliwe ograniczenia związane z chorobą lub stanem zdrowia. Na podstawie zebranych informacji, dietetyk opracowuje indywidualnie dostosowany plan żywieniowy, który może obejmować zarówno tradycyjną dietę, jak i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
A warto podkreślić, że żywienie jest już ważnym standardem w zwalczaniu każdej choroby przewlekłej.
Zalety stosowania żywności specjalnego przeznaczenia medycznego w codziennej diecie
Wprowadzając żywienie medyczne do codziennej diety pacjenta warto podkreślić pięć czynników:
- Specjalistyczny skład - produkty te są formułowane tak, aby spełniać konkretne potrzeby żywieniowe pacjenta. Mogą zawierać zwiększone lub zmniejszone ilości określonych składników odżywczych, w zależności od stanu zdrowia i wymagań pacjenta.
- Wsparcie w leczeniu - żywność medyczna może odgrywać ważną rolę w terapii wielu stanów i chorób, takich jak niedożywienie, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, niewydolność nerek, czy zaburzenia przyswajania pokarmów.
- Dostosowanie do indywidualnych potrzeb pacjenta - różnorodność produktów pozwala na dostosowanie diety do indywidualnych preferencji smakowych i żywieniowych pacjenta, co jest kluczowe dla zachowania odpowiedniego przyjmowania pokarmu i przestrzegania zaleceń dietetycznych.
- Wygodne użycie - wiele produktów specjalnego przeznaczenia medycznego jest łatwych w przygotowaniu i spożyciu, co jest szczególnie ważne dla osób z ograniczoną możliwością samodzielnego przygotowywania posiłków lub dla opiekunów którzy zwyczajnie mają niewiele czasu.
- Bezpieczeństwo - produkty te są produkowane zgodnie z rygorystycznymi standardami jakości i bezpieczeństwa, co minimalizuje ryzyko wystąpienia skutków ubocznych czy reakcji alergicznych.