Żywienie okołooperacyjne
Poniżej przedstawiamy środki do żywienia przed operacją i po niej, w czasie rekonwalescencji.
Jeżeli masz pytania odnośnie produktów lub zastanawiasz się jak skomponować dietę skontaktuj się z nami.
Zobacz też nasz kompleksowy poradnik pt. Dieta po operacji
Nutrego DIA czekolada 330 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego DIA orzech 330 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego DIA wanilia 330 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego FIBRE+ wanilia 330 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, kompletna pod względem odżywczym dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny.
Nutrego FORTE cappucino 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE czekolada 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE morela 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE orzech 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE poziomka 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE wanilia 330 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE neutralny 500 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży przez sondę (PEGa) lub doustnie dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE neutralny 1000 ml (6 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży przez sondę (PEGa) lub doustnie dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego DIA wanilia 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego FIBRE+ wanilia 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, kompletna pod względem odżywczym dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny.
Nutrego DIA neutralny 500 ml (12 szt.)
Dieta dla pacjentów z cukrzycą do podaży przez zgłębnik do żywienia dojelitowego.
Nutrego DIA neutralny 1000 ml (6 szt.)
Dieta dla pacjentów z cukrzycą do podaży przez zgłębnik do żywienia dojelitowego.
Nutrego FIBRE+ neutralny 500 ml (12 szt.)
Kompletna pod względem odżywczym, normokaloryczna dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny, przeznaczona do podawania przez sondę dojelitową lub doustnie.
Nutrego FIBRE+ neutralny 1000 ml (6 szt.)
Kompletna pod względem odżywczym, normokaloryczna dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, zawierająca błonnik rozpuszczalny. Do podaży przez zgłębnik do żywienia dojelitowego.
Nutrego OPTIMAL neutralny 1000 ml (6 szt.)
Kompletna dieta hiperkaloryczna z wysoką zawartością białka i błonnika. Do podaży przez zgłębnik do żywienia dojelitowego.
Nutrego RENAL neutralny 500 ml (12 szt.)
Hiperkaloryczna dieta o obniżonej zawartości elektrolitów dla pacjentów z niedożywieniem w przewlekłej lub ostrej chorobie nerek.
Nutrego FORTE cappucino 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE czekolada 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE orzech 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE poziomka 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Nutrego FORTE wanilia 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Trophic Basic Powder - dieta w proszku doustna lub do sondy, niesłodka 800 g (1 szt.)
Dieta wysokokaloryczna, wysokobiałkowa, pełnowartościowa do podawania doustnie lub przez zgłębnik.
Immax - bezsmakowa wysokobiałkowa dieta w proszku 350 g (1 szt)
Bezsmakowa, wysokobiałkowa, bogatoresztkowa dieta do postępowania medycznego, w proszku. Opakowanie 350 g.
Nutrego ADENSIN 400 g (1 szt.)
Proszek zagęszczający do żywności. Bezsmakowy, bezzapachowy.
Nutrego FRUTY PLUS jabłko 175 ml (4 szt.)
Hiperkaloryczna, niskotłuszczowa, bogatoresztkowa dieta w płynie o konsystencji musu owocowego.
Nutrego FRUTY PLUS jabłko-jagoda 175 ml (4 szt.)
Hiperkaloryczna, niskotłuszczowa, bogatoresztkowa dieta w płynie o konsystencji musu owocowego.
Nutrego FRUTY PLUS jabłko-brzoskwinia 175 ml (4 szt.)
Hiperkaloryczna, niskotłuszczowa, bogatoresztkowa dieta w płynie o konsystencji musu owocowego.
Nutrego FRUTY PLUS jabłko-malina 175 ml (4 szt.)
Hiperkaloryczna, niskotłuszczowa, bogatoresztkowa dieta w płynie o konsystencji musu owocowego.
Nutrego RENAL czekolada 330 ml (12 szt.)
Hiperkaloryczna dieta o obniżonej zawartości elektrolitów dla pacjentów z niedożywieniem w przewlekłej lub ostrej chorobie nerek.
Nutrego RENAL HP czekolada 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, wysokobiałkowa dieta o dostosowanej ilości elektrolitów dla pacjentów w stanach niedożywienia po dializie.
Nutrego RENAL HP wanilia 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, wysokobiałkowa dieta o dostosowanej ilości elektrolitów dla pacjentów w stanach niedożywienia po dializie.
EnergyZip MIX Senior 370 g
Wysokobiałkowy proszek o zawierający witaminy oraz składniki mineralne, bogaty w witaminy D, B6, 12, wapń oraz błonnik prebiotyczny o neutralnym smaku, do dodawania do słodkich lub słonych potraw.
Nutrego FRUTY PLUS 175 ml burak (4 szt.)
Hiperkaloryczna, niskotłuszczowa, bogatoresztkowa dieta w płynie o konsystencji musu owocowego.
Nutrego DIA czekolada 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego DIA orzech 200 ml (12 szt.)
Normokaloryczna, bogatoresztkowa, kompletna pod względem odżywczym dieta dla pacjentów z cukrzycą.
Nutrego INTENSE HP neutralny 1000 ml (6 szt.)
Kompletna dieta izokaloryczna z wysoką zawartością białka i rozpuszczalnego błonnika. Do podaży przez zgłębnik do żywienia dojelitowego.
Nutrego INTENSE HP neutralny 500 ml (12 szt.)
Kompletna dieta izokaloryczna z wysoką zawartością białka i rozpuszczalnego błonnika. Do podaży przez zgłębnik do żywienia dojelitowego.
Nutrego FORTE mix smaków 330 ml (6 szt.)
Miks pięciu smaków Nutrego Forte 330 ml - do degustacji lub zróżnicowania diety. Zestaw 6 produktów (w tym 2x smak Morela)
Nutrego FORTE morela 200 ml (12 szt.)
Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta do podaży doustnej dla pacjentów w stanach niedożywienia.
Żywienie okołooperacyjne - produkty żywieniowe i porady zastosowania diety specjalistycznej
Staranna dieta przed planowanym zabiegiem chirurgicznym jest niezwykle istotna.
Przed poddaniem się operacji pacjent powinien przygotować swoje ciało do znacznego wysiłku, w związku z tym, musi być odpowiednio wzmocniony (szczególnie gdy jego dieta nie była bogata, albo jest niedożywiony). Jest to m.in. określane przez zalecenia Polskiego Towarzystwa Onkologicznego.
Dzięki właściwemu przygotowaniu żywieniowemu, możliwe jest uniknięcie niebezpiecznych powikłań pooperacyjnych oraz skrócenie czasu hospitalizacji.
Jak żywić pacjenta w okresie okołooperacyjnym?
Operacja to stresujące doświadczenie dla organizmu chorego. Ważnym elementem przygotowania do zabiegu chirurgicznego jest właściwe żywienie przed operacją. Zadaniem specjalistycznej diety jest dostarczenie pacjentowi niezbędnych składników odżywczych, które pomogą mu szybko wrócić do zdrowia. Jest szczególnie istotne, kiedy dieta pacjenta była niewłaściwa, nie miał on apetytu, z różnych przyczyn odmawiał jedzenia. W takich przypadkach może dojść do zagrożenia niedożywieniem, albo do niedożywienia, które mają wyniszczające skutki i zmniejszają rokowania pacjenta.
Wytyczne żywieniowe dla pacjenta przed zabiegiem operacyjnym
Pacjent powinien być odpowiednio odżywiony przed planowaną operacją. Dieta w okresie przedoperacyjnym powinna obejmować pokarm bogaty w białko i nasycone kwasy tłuszczowe. Zaleca się podaż energii na poziomie pokrywającym indywidualne zapotrzebowanie na energię pacjenta. Wszystko po to, by poprawić stan odżywienia i zmniejszyć ryzyko powikłań.
Dietę można wzbogacić z pomocą zwykłego jedzenia, dbając jednocześnie o to, by pacjent zjadał przydzielone mu porcje.
Wsparciem mogą okazać się gotowe drinki żywieniowe, podawane w okresie przed operacją. Polecamy Nutrego FORTE, które może być stosowane jako pełnowartościowe uzupełnienie diety, albo stanowić kompletną dietę dzienną.
Co z żywieniem po operacji?
W okresie pooperacyjnym, pacjent powinien wrócić do żywienia doustnego jak najszybciej. Doustna podaż pokarmu przez przewód pokarmowy jest kluczowa dla regeneracji organizmu. Zaleca się wczesne żywienie doustne, nawet w ciągu 24 godzin od zabiegu. W przypadku trudności z przyjmowaniem pokarmów stałych, zaleca się żywienie dojelitowe lub żywienie przez zgłębnik.
Czy niedożywienie wpływa na wyniki leczenia chirurgicznego?
Niedożywienie to częsty problem u pacjentów poddanych operacji. Osoby z niedoborami odżywczymi są narażone na wyższy odsetek powikłań, dłuższy czas hospitalizacji i zwiększoną śmiertelność. Należy zatem zwrócić uwagę na objawy niedożywienia, takie jak utrata masy ciała, i zapewnić pacjentowi odpowiednie wsparcie żywieniowe.
Jakie są korzyści z prawidłowego żywienia w okresie okołooperacyjnym?
Zgodne z wytycznymi żywienie pacjenta w okresie okołooperacyjnym może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia i zmniejszenia ryzyka występowania powikłań pooperacyjnych. Prawidłowe żywienie przed i po operacji wpływa na poprawę wyników leczenia chirurgicznego, skraca czas pobytu w szpitalu i zwiększa ogólne dobrostan pacjenta. Ma także duże znaczenie w okresie rehabilitacji.
Wpływ żywienia doustnego na funkcje przewodu pokarmowego po operacji
Kiedy pacjent jest w stanie samodzielnie spożywać pokarm, żywienie doustne powinno zostać wdrożone jak najszybciej. To nie tylko wspomaga gojenie urazu chirurgicznego, ale także pobudza funkcje przewodu pokarmowego po operacji.
Odpowiednio zbilansowana dieta okołooperacyjna, dostarcza w odpowiednich proporcjach białka, tłuszcze i węglowodany, co ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pacjenta, jego regeneracji i powrotu do pełnej sprawności po zabiegu operacyjnym.
Wczesne żywienie dojelitowe pooperacyjne może być prowadzone z pomocą zwykłego żywienia, środków specjalistycznych doustnych lub podawane przez zgłębnik
Zależnie od potrzeb pacjenta rekomendujemy nasze diety:
Metody leczenia żywieniowego - kiedy używać zgłębnika?
Jeżeli w ciągu 7-10 dni po zabiegu, pacjent nadal ma trudności w spożywaniu pokarmu doustnie, zaleca się zastosowanie żywienia przez zgłębnik. Tego typu leczenie żywieniowe należy do metody żywienia dojelitowego, które odbywa się z użyciem specjalistycznego zgłębnika, wprowadzanego do przewodu pokarmowego.
Żywienie pozajelitowe - kiedy jest potrzebne?
Żywienie pozajelitowe, które polega na dostarczaniu składników odżywczych bezpośrednio do krwiobiegu, stosuje się w przypadkach, kiedy żywienie drogą przewodu pokarmowego nie jest możliwe lub niewystarczające. Taka sytuacja może wystąpić, na przykład, w przypadku ciężkich powikłań pooperacyjnych.
Na ile powrót do zdrowia zależy od stanu odżywienia?
Poprawa stanu odżywienia chorego ma kluczowe znaczenie dla szybkiego powrotu do zdrowia. Większość chorych, którzy byli odpowiednio odżywieni przed operacją i kontynuowali odpowiednie żywienie po operacji, zauważa poprawę stanu zdrowia oraz mniejszą liczbę powikłań pooperacyjnych.
W odniesieniu do żywienia medycznego, kluczowe jest uwzględnienie indywidualnych potrzeb pacjenta, związanych z jego stanem zdrowia, rodzajem przeprowadzonego zabiegu oraz potencjalnymi trud
Podsumowanie
Żywienie w okresie okołooperacyjnym ma kluczowe znaczenie dla zdrowia pacjenta po operacji. Od odpowiedniego stanu odżywienia zależy szybkość rekonwalescencji, skuteczność leczenia chirurgicznego oraz ogólny stan pacjenta. Zasady żywienia okołooperacyjnego, zarówno przed jak i po zabiegu, powinny być zatem integralnym elementem opieki okołooperacyjnej.