Działy poradników
Niższa cena
Sprawdź nasze najnowsze promocje oraz wyprzedaże:
EnergyZip Senior 370g wysokobiałkowa dieta w proszku dla seniorów
EnergyZip Senior 370g wysokobiałkowa dieta w proszku dla seniorów

25,27 zł

Cena regularna: 45,49 zł

Najniższa cena: 42,12 zł
szt.
Nutrego DIA 330 ml dieta dla pacjentów z cukrzycą, zestaw 12 x 330 ml - KRÓTKA DATA PRZYDATNOŚCI DO 07.06.2024r.
Nutrego DIA 330 ml dieta dla pacjentów z cukrzycą, zestaw 12 x 330 ml - KRÓTKA DATA PRZYDATNOŚCI DO 07.06.2024r.

69,30 zł

Cena regularna: 138,60 zł

Najniższa cena: 132,00 zł
Dieta po operacji
Dieta po operacji

Jeżeli Ty lub osoba, którą się opiekujesz ma zaplanowany zabieg, albo jest w okresie rekonwalescencji po przebytej operacji jest to miejsce w którym znajdziesz kilka cennych wskazówek oraz gotowe środki wspomagające żywienie w tym trudnym okresie. 

 

Dieta po operacji - produkty żywieniowe i porady zastosowania diety specjalistycznej

Prawidłowa dieta przed planowanym zabiegiem chirurgicznym jest bardzo ważną kwestią poruszaną zarówno przez lekarzy, jak i dietetyków.

Poddając się operacji, pacjent powinien przygotować swój organizm na duży wysiłek. Musi zatem być odpowiednio odżywiony. Określają m.in. rekomendacje różnych towarzystw leczenia pacjentów, w tym także Polskiego Towarzystwa Onkologicznego.

Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu żywieniowemu, możliwe jest zatrzymanie niebezpiecznych powikłań pooperacyjnych oraz skrócenie czasu hospitalizacji

Skontaktuj się z naszym działem wsparcia, aby dobrać odpowiednie produkty. Nasz zespół dietetyków i specjalistów żywienia klinicznego jest w stanie dobrać właściwą dietę pod wytyczne lekarza. 

Telefon 720 877 720

 

Jakie są kluczowe aspekty prawidłowego odżywienia w okresie pooperacyjnym:

  • czas rekonwalescencji jest krótszy przy dobrym stanie odżywienia,
  • dieta powinna być indywidualnie dostosowana do rodzaju operacji i stanu zdrowia pacjenta,
  • w przypadku trudnych schorzeń lub operacji odpowiedni stan odżywienia podnosi rokowania pacjenta,
  • zapobiegaj niedożywieniu i jego konsekwencjom, które mogą objawiać się powikłaniami.

 

Sposoby na szybkie odzyskanie sił przed planowaną operacją - metody żywienia

Pamiętaj, że stan zdrowia każdego pacjenta jest unikalny i należy zawsze konsultować się z lekarzem lub dietetykiem zanim zastosujesz jakiekolwiek porady.

Ustalenie odpowiedniego planu żywieniowego przed przewidzianą operacją zazwyczaj wymaga zmiany codziennych nawyków żywieniowych i dostosowania ich do obecnych potrzeb fizjologicznych organizmu.

Należy podkreślić, że operacja stanowi znaczne obciążenie dla organizmu, ponieważ w tym okresie często obserwuje się wzrost zapotrzebowania nie tylko na energię, ale również na inne składniki odżywcze.

 

Zasady zdrowego odżywiania powinny być podstawą komponowania diety na co dzień przed nadchodzącą operacją, tak aby ciało otrzymywało wszystkie wymagane składniki odżywcze: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne.

Korzystanie z gotowej diety przemysłowej (żywienia medycznego) pozwala zaspokoić te wszystkie potrzeby - czyli preparatów odżywczych przeznaczonych do różnych celów. Znajdziesz je w naszym sklepie, ale przed zakupem zapoznaj się informacjami o produktach lub skonsultuj z naszym działem wsparcia (telefon, czat lub e-mail).

 

Drugi sposób to samodzielne komponowanie diety dla pacjenta którego czeka operacja. Jest to czasochłonne, wymagające, ale zdecydowanie warte poświęcenia. Jeśli pytasz "dlaczego?", napiszemy o tym w dalszej części artykułu.

Obie metody oczywiście można łączyć. Dobrze sprawdzają się tu na przykład proszki żywieniowe, które podbijają kaloryczność posiłku i wzbogacają go o brakujące mikroelementy.

Warto dodać, że w kontekście diet napisano wiele mitów i niesprawdzonych informacji, których niestety należy się wystrzegać. Dla niektórych pacjentów np. dieta lekkostrawna po operacji nie będzie rekomendowana. Z tego powodu, zanim wdrożone zostanie postępowanie żywieniowe, każdy pacjent powinien skonsultować je z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. 

Znaczenie diety przed operacją i po niej - przygotowanie do zabiegu

Okres przedoperacyjny jest niezwykle ważny dla chorego, dlatego tak istotne jest przygotowanie do zabiegu, zarówno psychiczne jak i fizyczne.

Kwestie żywienia przed operacją, powinny być szczegółowo omówione z lekarzem lub dietetykiem.

Zazwyczaj zalecana jest dieta opierająca się na zasadach zdrowego odżywiania. Ma ona dostarczyć niezbędnych składników odżywczych, które pozwolą na szybką regenerację po zabiegu operacyjnym.

Inaczej jest w przypadku pacjentów przygotowywanych do operacji w obrębie przewodu pokarmowego – wtedy zalecane jest głodzenie przedoperacyjne 12-24 godziny, a w przypadku operacji jelita grubego ten okres sięga 48 godzin. Wszystkie kwestie powinny być szczegółowo omówione z lekarzem prowadzącym - wydaje on rekomendacje działania.

Kiedy można zacząć jeść po narkozie?

To pytanie najczęściej pojawia się wśród pacjentów. Dieta po operacji oraz szybkość spożycia posiłków po zabiegu, zależy od jego rodzaju.

Standardowo w pierwszych godzinach po operacji ilość posiłków ulega ograniczeniu.

Po wykonanym zabiegu w znieczuleniu miejscowym, np. operacji ortopedycznej bądź w przypadku drobnych operacji, np. przepukliny - posiłki mogą być już przyjmowane dość szybko.

Bardzo często już w pierwszej dobie lekarz zaleca przywrócenie diety doustnej - dieta lekkostrawna, a zatem lekki, mały posiłek w postaci kleiku, bądź budyniu.

Ma to na celu zminimalizowanie ryzyka powikłań infekcyjnych, skrócenie czasu hospitalizacji, a także zapobieganie skutkom niedożywienia.

Inaczej jest po zabiegach w znieczuleniu ogólnym, wykonanych na jamie brzusznej bądź klatce piersiowej.

W celu uniknięcia dodatkowych obciążeń tych miejsc, zalecane jest wstrzymanie się od posiłków, do chwili, gdy zaleci je lekarz.

Jeżeli operacja dotyczyła przewodu pokarmowego i pacjent nie będzie w stanie przyjmować posiłków samodzielnie - żywienie będzie podawane przez zgłębnik (sondę) bezpośrednio do żołądka lub jelita.

Wymagany jest tutaj inny typ diety, tak zwana dieta do zgłębnika (sondy).

Dieta do sondy jest bardzo dobrym rozwiązaniem ze względu na jej skład oraz łatwość w podaży.

Dostarcza ona pacjentowi niezbędnych składników odżywczych, a w jednym opakowaniu znajduje się dobowa dawka kalorii.

W naszej ofercie dostępne są dwa zasadnicze produkty rekomendowane jako diety dla pacjentów w okresie okołooperacyjnym. To: 

Nutrego Forte jest szczególnie polecany w okresie okołooperacyjnym oraz po operacji ze względu na kilka kluczowych cech produktu. Po pierwsze, jest to dieta wysokokaloryczna i wysokobiałkowa, co jest istotne, gdyż zarówno kalorie, jak i białko są niezbędne do szybkiej regeneracji organizmu i gojenia się ran. Każde opakowanie 330 ml dostarcza aż 667 kcal oraz 28 g białka, co przyczynia się do zaspokojenia zwiększonego zapotrzebowania energetycznego i białkowego, często obserwowanego u pacjentów po zabiegach chirurgicznych. W ofercie dostępne są różne opakowania, dostosowane do potrzeb pacjenta.

Produkt ten jest również odpowiedni dla osób z trudnościami w połykaniu (dysfagia) lub zaburzeniami żucia, co jest wspólne dla wielu pacjentów w okresie rekonwalescencji po operacjach, zwłaszcza tych neurologicznych czy onkologicznych. Nutrego Forte ma aksamitną i niegęstą konsystencję, co ułatwia spożywanie bez konieczności żucia, a zarazem zmniejsza ryzyko zadławienia. Dostępny jest w 6 pysznych smakach.

Dodatkowo, Nutrego Forte nie zawiera laktozy ani glutenu, co czyni go odpowiednim dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, które są dość powszechne, zwłaszcza w stresie pooperacyjnym. Dostępność różnych smaków (czekoladowy, waniliowy, poziomkowy, cappuccino, orzechowy, morelowy) może również pomóc w zwiększeniu apetytu, co jest istotne w przypadku pacjentów, którzy często doświadczają jego spadku po operacjach. Szczegółowe informacje dot. użytkowania w opisie każdego produktu.

Nutrego Creme to także produkt rekomendowany w okresie okołooperacyjnym ze względu na jego wysoką wartość kaloryczną i zawartość białka. Produkt jest hiperkaloryczny i wysokobiałkowy, co jest niezwykle ważne w czasie rekonwalescencji, gdy organizm potrzebuje dodatkowej energii i składników budulcowych do naprawy i regeneracji tkanek. Nutrego Creme jest także kompletnym produktem odżywczym, co oznacza, że może zastąpić posiłek, dostarczając wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Jest to szczególnie ważne dla pacjentów, którzy nie są w stanie spożywać tradycyjnych posiłków.

Kremowa konsystencja produktu jest idealna dla osób mających problemy z połykaniem (dysfagia) lub dla tych, którzy odczuwają ból po operacjach w obrębie jamy ustnej czy gardła. Produkt jest łatwy do spożycia i nie wymaga gryzienia, co jest istotne w przypadku ograniczeń w diecie stałej. Nutrego Creme jest także bezpieczny dla osób z nietolerancją laktozy oraz celiakią, co jest ważne w przypadku pacjentów, którzy mają ograniczenia dietetyczne związane z chorobami przewodu pokarmowego.

Dodatkowo, Nutrego Creme jest dostarczane w wygodnych opakowaniach, co ułatwia kontrolowanie ilości spożywanego produktu oraz zapewnia, że pacjent otrzymuje stałą, zmierzoną dawkę składników odżywczych. Opakowanie umożliwia również łatwe przechowywanie i transport, co jest korzystne dla pacjentów w okresie rekonwalescencji, którzy mogą mieć ograniczoną mobilność. Dzięki tym właściwościom Nutrego Creme stanowi wartościowy element diety dla pacjentów w okresie okołooperacyjnym oraz podczas rekonwalescencji, wspierając ich powrót do zdrowia i poprawiając stan odżywienia.

 

Zobacz też diety do sondy

Jaka powinna być dieta po operacji? Czyli dieta lekkostrawna i pełnowartościowa

Dieta pooperacyjna, nazywana jest także dietą rekonwalescenta. Powinna opierać się na przyjmowaniu niewielkich ilościach posiłków, które są źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych.

Posiłki powinny być przygotowywane na parze, pieczone w folii, bez użycia tłuszczu. Należy wykluczyć produkty marynowane, ostre, przetworzone.

Dieta lekkostrawna wyklucza ciężkie, obciążające układ pokarmowy potrawy w okresie okołooperacyjnym.

Należy wybierać składniki, które łatwo ulegają trawieniu, są szybko przyswajalne. Ilość posiłków, które należy przyjmować w ciągu dnia to od 5 do 8.

Zatem będą to niewielkie porcje, a ich spożycie powinno odbyć się bez zbędnego pośpiechu.

Do przygotowywanych posiłków warto wybierać produkty, które w swoim składzie mają substancje immunomodulujące - argininę oraz kwasy omega-3.

Kwasy omega-3 mają silne właściwości prozdrowotne i pełnią istotną funkcję w rekonwalescencji. Bogatymi źródłami kwasów omega-3 są ryby (np. świeży łosoś, wędzona makrela), olej roślinny (lniany), czy też orzechy włoskie.

Arginina odgrywa kluczową rolę w gojeniu ran i odleżyn, dlatego należy uwzględnić ją w swojej diecie po operacji. Źródłem argininy są m.in. orzechy włoskie, nasiona słonecznika i kasza gryczana.

Warto podkreślić, że wszystkie diety medyczne stosowane w okresie okołooperacyjnym, albo bezpośrednio po operacji spełniają omówione tu wymagania.

Ważnym czynnikiem gotowych diet jest również łatwość ich podania i brak problemów w przygotowaniu.

Gotowe diety przemysłowe nie są też o wiele droższe od przygotowywanego jedzenia w kuchni. Gotowanie posiłków specjalnych dla niewielkiej liczby pacjentów i diecie lekkostrawnej (zwanej też dietą łatwostrawną) jest najdroższe jeżeli chodzi o czas pracy personelu. Trudno jest także zachować różnorodność wymagań dietetycznych dla różnych pacjentów.

Czas ten może zostać znacznie zredukowany, jeśli uzupełniamy dietę żywieniem medycznym.

Jakie produkty wybierać po operacji?

Jeśli nie ma przeciwwskazań w okresie rekonwalescencji jadłospis powinien obfitować w produkty bogate w białko, kwasy omega-3, argininę i inne składniki odżywcze. Mają być one lekkostrawne, ale i zachęcające do spożycia.

Produkty zalecane w czasie pooperacyjnym:

  • pieczywo pszenne,
  • płatki np. owsiane,
  • drobny makaron,
  • ryż,
  • gotowane warzywa, np. ziemniaki, marchewka,
  • jajka, najlepiej gotowane lub na parze,
  • rozdrobione, gotowane białe mięso, np. królik,
  • kasze, np. manna,
  • kaszki, kisiele,
  • maślanka, twaróg

Dietę pacjenta po operacji warto zacząć od zup w postaci kremów, ugotowanych na wywarach warzywnych.

Wybierając warzywa i owoce należy sięgać po dojrzałe, a przed spożyciem należy pozbyć się ich skórki. Dodatkowo należy spożywać duże ilości wody niegazowanej.

Produkty, które należy wyeliminować z diety po operacji:

  • produkty smażone i głęboko przetworzone,
  • tłuste mięsa,
  • warzywa wzdymające m.in. bób, fasolę i kapustę,
  • produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu,
  • tłuste sery, serki topione i pleśniowe,
  • napoje gazowane i kawa.

W okresie okołooperacyjnym należy także wykluczyć ostre przyprawy, słodycze i przede wszystkim używki. Jest to szczególnie trudne, jeżeli pacjenci mają swoje uporczywe przyzwyczajenia.

Jeśli lekarz zaleci dietę płynną, należy wtedy zrezygnować z klasycznych posiłków. Taka forma diety jest łatwiej przyswajalna i nie dochodzi do podrażnienia jelit.

W diecie pooperacyjnej polecamy skorzystanie z dodatkowego wsparcia, jakim jest żywienie medyczne. Pyszne, odżywcze drinki Nutrego FORTE zawierają niezbędną, w czasie rekonwalescencji, ilość białka oraz witamin i składników odżywczych. Można je wypijać samodzielnie lub w połączeniu z owocami lub płatkami. Dodatkowo niegęsta i aksamitna konsystencja ułatwia połykanie, a smak zachęca do wypicia. Aby drinki się nie znudziły rekomendujemy zakupić je w różnych smakach - dostępne są:

  • wanilia
  • czekolada
  • cappucino
  • poziomka
  • orzech laskowy
  • morela

Dieta po operacji układu pokarmowego

W okresie pooperacyjnym układu pokarmowego pacjenci powinni unikać produktów bogatych w błonnik.

Spożywając go, narażamy się na podrażnienia operowanej tkanki, a co tym idzie- błonnik może wywołać ból brzucha i wzdęcia. Po operacji jelita grubego dieta powinna być lekkostrawna, konieczne jest wyeliminowanie produktów z błonnikiem, ostrych i wysoko przetworzonych jak np. chipsy, słodycze.

Należy także wystrzegać się serów, tłustych produktów mlecznych i tłustych mięs.

Często w pierwszych dobach po operacji układu pokarmowego lekarz zaleca dietę płynną. Jest ona bardziej korzystna, gdyż nie podrażnia jelit, układu pokarmowego i jest łatwiej przyswajalna.

Brak apetytu po operacji - jak możemy mu przeciwdziałać

Po zabiegu operacyjnym częstym zjawiskiem jest brak apetytu u pacjenta. Jest on osłabiony, nie ma chęci na posiłki. Najważniejsze, by nie dopuścić do niedożywienia osoby po zabiegu operacyjnym.

Posiłki nie muszą być nudne i mdłe.

Można użyć aromatycznych ziół jak tymianek, czy bazylia. Posiłek powinien być estetycznie podany, a jego wygląd ma zachęcać do spożycia. Atmosfera przy jedzeniu ma być bezstresowa, a posiłek powinien być spożywany wolno.

Bardzo dobrym pomysłem jest zastosowanie bezsmakowej diety w proszku - Immax.

To innowacyjne rozwiązania, dzięki którym dostarczymy dodatkowych kalorii, białka i witamin dla pacjenta. Oba produkty można dodać zarówno do dań słodkich jak i słonych nie zmieniając ich smaku. Formuła proszku pozwoli na stworzenie diety o dowolnej kaloryczności, dopasowanej do potrzeb pacjenta. Jest dobrym rozwiązaniem wzbogacającym dietę pacjenta w okresie okołooperacyjnym.

Czas rekonwalescencji jest krótszy przy dobrym odżywieniu pacjenta

Stan odżywienia osoby w okresie okołooperacyjnym jest bardzo istotny. Ma on wielki wpływ na okres hospitalizacji i powrót do zdrowia pacjenta. Należy odpowiednio przygotować się do zabiegu operacyjnego, wdrażając prawidłową dietę bazującą na zdrowych, łatwo przyswajalnych produktach.

O rodzaju diety po operacji decyduje lekarz bądź dietetyk. W okresie rekonwalescencji należy spożywać posiłki lekkostrawne, zawierające białko, argininę, kwasy omega-3, witaminy oraz składniki odżywcze.

Dieta powinna być dostosowana do rodzaju operacji i stanu zdrowia pacjenta.

Obok odpowiedniej diety bardzo często rozwiązaniem dla pacjenta staje się gotowe żywienie medyczne w postaci diet doustnychdiet dojelitowych i w proszku.

Nutrego to oficjalny sklep czeskiej marki założonej w roku 2018, które jest całkowicie pod kontrolą Charing Cross Scientific.

Oferta Nutrego zawiera artykuły o wysokiej jakości dedykowane do żywienia klinicznego, charakteryzujące się dokładnie zdefiniowanym składem, zdolne do wsparcia w różnorodnych dolegliwościach i chorobach. Specjalistyczne żywienie kliniczne Nutrego jest kierowane do pacjentów z diagnozą nowotworów, osób z problemami z odżywianiem, pacjentów w trakcie procesu przedoperacyjnego oraz po zabiegach na układzie pokarmowym. Dodatkowo, jest także przeznaczone dla pacjentów w podeszłym wieku.

 

  

Często zadawane pytania:

Jak długo trwa osłabienie po operacji?

Efekt osłabienia można przyspieszyć prawidłowym żywieniem pacjenta.

Brak apetytu po operacji - jak temu zaradzić?

Pacjent może być tak słaby po operacji, że nie ma chęci na jedzenie. Nie zmienia to faktu, że nadal potrzebna jest mu pełna dieta. Jednym ze sposobów jest sporządzanie smacznych posiłków, podawanie pysznych drinków oraz ładne dekorowanie potraw. Jedzenie musi zachęcać.

Czym wzmocnić organizm po operacji?

Cały ten artykuł został poświęcony wzmocnieniu organizmu po operacji. Zapoznaj się z nim, a następnie skonsultuj z lekarzem.

Dieta po operacji przepisy

Jeżeli szukacie Państwo przepisów, zapraszamy do działu przepisy

Opracowanie merytoryczne artykułu

 

Opracowanie merytoryczne artykułu:
Ida Hoffmann
Specjalista ds. Żywienia Klinicznego
Założycielka firmy CLINICAL NUTRITION COMPANY  Sp. z o.o. reprezentanta Nutrego w Polsce, a wcześniej właścicielka Nutripharma

 

Bibliografia:

1.Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyk. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014

2. Marciniak-Łukasik K.: Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność. Nauka. Technologia.Jakość, 2011 IX. Peckenpaugh N.: Podstawy żywienia i dietoterapia, Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner, Warszawa 2012

3.Kapała A.: Praktyczny przewodnik po ONS, Wydawnictwo Scientifica, Kraków 2015

4. Lopez-Hellin J.,Bagna-Fustegueras J.A.,Vidal M. i wsp.: Perioperative nutrition prevents the eldery protein losses in patients submitted to gastrointestinal surgery. Clinical Nutrition 2004: 23: 1001-1008.

5.Sobotka L. i współ., Podstawy żywienia klinicznego, Warszawa 2008, PZWL

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium