Darmowa dostawa od 210,00 zł

Odżywki dla osób dializowanych

2024-05-18

Dieta dla osób dializowanych przy niewydolności nerek - oraz odżywki dla osób po dializie

Czego dowiesz się z tego tekstu

  1. Informacje o żywieniu po dializie: zasad odpowiedniego żywienia, które wspiera regenerację i ogólny stan zdrowia pacjenta po dializie.
  2. Znajdziesz produkty wysokobiałkowe: jesteśmy producentem żywienia klinicznego, a w naszej ofercie znajdziesz odpowiedni produkt dla osób po dializie. Nutrego Renal to dieta na 6 dni, bogata w białko, aby zaspokoić zwiększone potrzeby żywieniowe związane z leczeniem dializacyjnym.
  3. Rekomendacje medyczne podczas niewydolności nerek: na końcu tekstu znajdziesz więcej informacji związanych z niewydolnością nerek i procesem dializy.

Pamiętaj: przed zastosowaniem jakichkolwiek zaleceń dietetycznych dla osób poddawanych dializie niezbędna jest konsultacja z lekarzem.

 Kluczowe wskazówki dotyczące diety osób dializowanych.

  • Zapotrzebowanie energetyczne: Dzienna dawka kalorii powinna wynosić co najmniej 35 kcal na kilogram masy ciała pacjenta, co przekłada się na średnio 2000-2500 kcal. Energia ta powinna być czerpana głównie z węglowodanów (np. kasza, makaron, pieczywo) i tłuszczów. Zbyt niska podaż kalorii może prowadzić do ubytku masy ciała i niedoborów białka, podczas gdy ich nadmiar może skutkować nadwagą.

  • Spożycie białka: Ważnym aspektem jest przyjmowanie odpowiedniej ilości białka, około 1,0-1,2 g/kg masy ciała na dobę. Warto wybierać produkty zawierające wysokojakościowe białka, które generują mniej produktów przemiany materii. Takie białka znajdują się w rybach, mięsie drobiowym i białku jajka. Odpowiednia ilość białka pomaga unikać niskiego poziomu białek we krwi, osłabienia odporności i problemów z niedożywieniem. Rekomendowana jest też suplementacja z wykorzystaniem gotowych produktów wysokobiałkowych - w naszej ofercie żywienia klinicznego takim produktem jest Nutrego Renal, dostępny w dwóch pysznych smakach.

Istnieje ryzyko niedoborów białka i innych niezbędnych składników odżywczych, co może niekorzystnie wpływać na regenerację i ogólne samopoczucie.

Bogatobiałkowy Nutrego Renal

Rekomendowany suplement diety dla osób dializowanych. Zestaw na 6 dni. Dostępny w smaku waniliowym i czekoladowym.

  • Kontrola płynów: Należy kontrolować ilość przyjmowanych płynów, w tym wody, zup, dań płynnych i półpłynnych oraz deserów jak jogurty, kefiry, a nawet lody oraz galaretki. Nadmiar płynów może prowadzić do puchnięcia, zwiększenia masy ciała i problemów z układem krążenia.
  • Tłuszcze w diecie: Ze względu na zaburzenia gospodarki tłuszczowej u pacjentów dializowanych zaleca się stosowanie głównie tłuszczów roślinnych (np. olej słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek) i ograniczenie tłuszczów zwierzęcych jak smalec czy słonina.

  • Ograniczenie sodu: Ważne jest zmniejszenie spożycia sodu, który zwiększa pragnienie i przyczynia się do gromadzenia wody w organizmie. Warto unikać słonych przekąsek i żywności wysoko przetworzonej. Ograniczenie wiąże się także ze gotowaniem i naprzemiennym myciem warzyw aby wyjaławiać je z tych składników mineralnych. Niestety ogranicza to też ilość witamin w warzywach.
  • Ograniczenie potasu: Ważnym elementem diety jest kontrola spożycia potasu, którego nadmiar może prowadzić do problemów kardiologicznych. Większość produktów, nawet te bogate w potas, może być włączona do diety po odpowiednim przygotowaniu, na przykład poprzez podwójne gotowanie bez soli. Takie działanie pozwala zmniejszyć zawartość potasu w jarzynach, umożliwiając ich spożycie przez pacjenta. Warto unikać bananów, kiwi, awokado, a także innych pokarmów bogatych w potas jak mleko, nektarynki, sardynki, szpinak, pomidory, ziemniaki i śliwki.

  • Ograniczenie fosforu: Nadmiar fosforu może powodować utratę wapnia w kościach i ryzyko osteoporozy. Produkty takie jak mleko, sery, groszek, fasola, orzechy powinny być ograniczane w diecie. Niektórzy pacjenci mogą potrzebować leków wiążących fosforany.

Ważne punkty, o które każdy opiekun powinien zadbać u pacjenta z niewydolnością nerek.

  1. Zapewnienie zbilansowanej diety: uzupełnienie diety o niezbędne składniki odżywcze, szczególnie białko, w łatwy i wygodny sposób.
  2. Poprawa jakości życia, czyli utrzymanie dobrej kondycji fizycznej i emocjonalnej dzięki odpowiedniej diecie i opiece.
  3. Wsparcie w opracowaniu diety łatwej do codziennego przygotowania i spożywania dostosowane do indywidualnych potrzeb.
  4. Wsparcie w regeneracji po dializie: dostarczenie organizmowi składników, które wspierają regenerację i ogólną kondycję po zabiegu dializy.

Dlaczego warto korzystać z Nutrego Renal do wspomagania diety pacjenta po dializie.

  1. Nutrego Renal HP jest bogate w białko i kalorie, co pomaga w uzupełnianiu niedoborów żywieniowych.
  2. Gotowy do spożycia produkt, łatwy w przygotowaniu i idealny dla osób z ograniczeniami czasowymi lub niskimi umiejętnościami kulinarnymi.
  3. Pyszne smaki mogą pomóc w zwiększeniu apetytu i ułatwić regularne spożywanie posiłków.
  4. Specjalnie opracowana formuła wspiera potrzeby osób po dializie, pomagając w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Pamiętaj, że Nutrego to najwyższej jakości żywienie kliniczne.
  5. Regularne stosowanie Nutrego Renal może także pomóc w redukcji lęku związanego z komplikacjami zdrowotnymi, dzięki lepszemu zbilansowaniu diety.

Dlaczego ograniczenie sodu, potasu i fosforu są ważne w diecie dla osób z niewydolnością nerek?

Jednym z kluczowych aspektów diety dla pacjentów hemodializowanych jest ścisłe przestrzeganie kontroli ilości spożywanych płynów. Pamiętajmy, że płyny znajdują się nie tylko w czystej wodzie pitnej, ale także są obecne w zupach, innych daniach o konsystencji płynnej czy półpłynnej oraz w deserach, takich jak lody czy galaretki. Istotne jest również ograniczenie spożywania warzyw i owoców o wysokiej zawartości wody, na przykład arbuzów, winogron, jabłek i pomidorów. Nadmierna podaż płynów w diecie osób dializowanych może skutkować obrzękami, zwiększeniem masy ciała, a także problemami z układem krążenia, w tym zwiększonym obciążeniem serca i problemami z ciśnieniem krwi.

Pośrednim sposobem na redukcję spożycia płynów jest zmniejszenie zawartości sodu w diecie. Sód pobudza uczucie pragnienia i przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie. Dlatego zaleca się eliminację z diety słonych przekąsek, na przykład chipsów ziemniaczanych, oraz unikanie żywności wysoko przetworzonej, jak na przykład zupki ekspresowe.

Kontrola poziomu potasu w spożywanych produktach jest kolejnym ważnym elementem diety osób dializowanych. Potas, znajdujący się m.in. w mleku, niektórych owocach i warzywach, w nadmiarze może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, w tym zaburzeń pracy serca i rytmu sercowego. Dlatego w diecie osób dializowanych zaleca się ograniczenie spożywania produktów bogatych w potas, takich jak banany, kiwi, awokado, a także mleko i jego przetwory, nektarynki, sardynki, szpinak, pomidory, ziemniaki oraz śliwki.

Dla opiekunów osób dializowanych ważne jest zrozumienie wpływu sodu, potasu i fosforanów na zdrowie pacjentów z niewydolnością nerek.

Opiekunowie powinni śledzić i regulować spożycie sodu, potasu i fosforanów w diecie osób dializowanych, aby zapobiec komplikacjom związanym z niewydolnością nerek. W razie wątpliwości zawsze należy konsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Sód: Nadmierna ilość sodu w diecie może zaszkodzić nerkom, które z trudem radzą sobie z jego wydalaniem. Nadmiar sodu powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, zwiększone pragnienie, przyrost wagi, obrzęki i może pogorszyć kontrolę nadciśnienia tętniczego. Ważne jest ograniczenie spożycia soli kuchennej oraz sodu pochodzącego z innych źródeł, takich jak gotowe dania, konserwy, wędliny i pokarmy z długim terminem ważności. Trzeba także uważać na ukryty sód, np. w postaci glutaminianu sodu, oraz zmniejszać ilość dosalanych potraw, zastępując sól innymi przyprawami.

Potas: Jako że nerki nie są w stanie wydalić całej ilości potasu wraz z postępem niewydolności, nadmiar tego składnika może prowadzić do ciężkich komplikacji, w tym zaburzeń rytmu serca i osłabienia mięśni. Pacjenci powinni ograniczać spożywanie pokarmów bogatych w potas, takich jak banany, kiwi, figi, orzechy, awokado, melony, pomarańcze, śliwki, pomidory, czekolada, kakao, sardynki, suche nasiona roślin strączkowych, ziemniaki, mleko i jego przetwory. Należy również zwracać uwagę na zamienniki soli kuchennej oraz napoje izotoniczne, które często zawierają potas. Ograniczać należy również używanie wywarów mięsnych i warzywnych, a warzywa można moczyć dłużej, aby pozbyć się z nich nadmiaru potasu.

Fosforany: Fosforany są szkodliwe dla niewydolnych nerek. Fosfor występuje w wielu pokarmach, szczególnie tych bogatych w białko, jak mięso, nabiał, ryby, podroby, ale także w produktach zbożowych, pieczywie razowym, nasionach roślin strączkowych, płatkach zbożowych i napojach typu cola. Niewydolność nerek powoduje upośledzenie wydalania fosforu i jego kumulację we krwi.

Ważne zasady żywienia podczas niewydolności nerek

Zasady żywienia pacjenta dializowanego w przewlekłej chorobie nerek są kluczowe dla opiekunów tych pacjentów. Celem tej diety jest nie tylko spowolnienie postępu choroby i zapobieganie powikłaniom, ale także, w niektórych przypadkach, opóźnienie rozpoczęcia leczenia nerkozastępczego.

Aby dieta była pełnowartościowa, musi zawierać odpowiednią ilość białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz elektrolitów, w tym witamin z grupy B i kwasu foliowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dieta powinna być również dostosowana indywidualnie do potrzeb każdego pacjenta, w zależności od stopnia zaawansowania niewydolności nerek.

Podstawowym celem diety jest zapewnienie odpowiedniej ilości energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia białka, soli, potasu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Ograniczenia te będą różnić się w zależności od zaawansowania choroby nerek u pacjenta, a lekarz może zalecić specyficzną ilość spożywanego białka na kg masy ciała.

Dla opiekunów osób dializowanych, zrozumienie i stosowanie tych zasad dietetycznych jest kluczowe w celu skutecznego wsparcia zdrowia i dobrego samopoczucia pacjentów, zwłaszcza w trakcie leczenia, kiedy dieta może stać się jedyne źródło pożywienia dla pacjenta. Oprócz leczenia farmakologicznego, odpowiednia dieta odgrywa zasadniczą rolę w utrzymaniu stabilności stanu zdrowia pacjenta.

 

Informacje podstawowe

Czym jest niewydolność nerek

Niewydolność nerek, stan, w którym organy te, odpowiedzialne za usuwanie nadmiaru wody i toksyn z układu pokarmowego, przestają funkcjonować efektywnie, jest wynikiem progresywnych uszkodzeń nerek spowodowanych przez różne choroby, takie jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy kłębuszkowe zapalenie nerek.

W miarę rozwoju tej choroby obserwuje się spadek zdolności filtracyjnej nerek (zmniejszenie GFR), co prowadzi do akumulacji w organizmie różnych toksyn, w tym kreatyniny, fosforanów i potasu. To z kolei może prowadzić do zwiększonego ryzyka stanów zapalnych i niewydolności serca.

Pacjenci z przewlekłą niewydolnością nerek, szczególnie od stadium III (GFR poniżej 60 ml/min), muszą zastosować nie tylko leczenie farmakologiczne, ale również specjalnie przygotowaną dietę. Ta dieta, będąca częścią terapii o specjalnym przeznaczeniu medycznym, powinna zawierać ograniczoną ilość białka, fosforanów, sodu i często także potasu o niskiej zawartości w diecie. Warto też sprawdzić poziom potasu we krwi, aby dostosować dietę do indywidualnych potrzeb pacjenta.

W zaawansowanym stadium niewydolności nerek, gdy GFR spada poniżej 15 ml/min i pacjent poddawany jest dializom, konieczne staje się jeszcze bardziej restrykcyjne ograniczenia dietetyczne. W tym czasie dieta może stać się jedyne źródło pożywienia dla pacjenta, dlatego powinna być bogata w niezbędne witaminy i minerały, a także zawartość białka powinna być dostosowana do potrzeb pacjenta. Należy również pamiętać, że w czasie dializ zalecane jest powolne spożywanie płynów, aby uniknąć zatrucia organizmu.

Podkreśla to znaczenie właściwego żywienia w kontroli postępu choroby nerek oraz zarządzaniu jej skutkami.

Na czym polega dializa?

Dializy to proces oczyszczania organizmu z toksycznych produktów metabolizmu i nadmiaru wody, odbywający się za pomocą dializatora. Sesja dializy może trwać do pięciu godzin, a czasem konieczne jest przeprowadzenie trzech sesji w tygodniu. W trakcie dializ mogą pojawiać się różne dolegliwości, takie jak gorączka, bóle głowy, czy skurcze mięśni. Dlatego dieta osób dializowanych powinna nie tylko dostarczać składników odżywczych, ale też wzmacniać organizm i minimalizować skutki uboczne dializ.

pixelpixelpixelpixelpixel